Kırgızistan Parlamento Komitesi kendi ülkesinden Özbekistan’a akan toprak sulama için su akışını azaltmayı tavsiye etti. Aynı zamanda ülkenin güneyinde doğal gaz teminatının sağlanması da istendi.
Bunun nedeni Toktogul barajında su eksikliği olarak gösterildi. Ancak bu günlerde baraj suyunun buz erimesi nedeniyle arttığı tespit edilmiştir.
İki devlet arasındaki esas problemin Özbek tarafının komşusuna gaz teminatını durdurması olarak değerlendirilmektedir. Rusya’nın “Gazprom” şirketi “Kırgız Gazı” satın aldıktan sonra Özbekistan Kırgız tarafı ile yeni gaz anlaşması yapmak istemiyor. Bu arada ahalinin esas kısmı Özbekler olan Kırgızistan’ın güney bölgesinin 15 Nisan’dan sonra gaz teminatısız kaldığı bildirildi. Kırgız tarafının yeni patronu “Gazprom” aracılığıyla sonuç alma girişimleri de netice getirmeyen.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ülkenin güneyini doğal gaz ile temin etmek denetim altında olduğunu söyledi. Atambayev kendi vatandaşlarına bu konuda sabırlı olmalarını tesviye etti:
“Biz sınırlarımızda problem olan ülkelere (Özbekistan ve Tacikistan’a) hiçbir şekilde bağımlı kalmamalıyız. Onun için birkaç ay daha sabırlı olalım ki işin sonunda kazanan biz olalım”.
Orta Asya’da esas sorunun su sorunu olduğu bilinmektedir. Özbekistan bölgede pamuk üreten önemli ülkedir ve Kırgızistan ve Tacikistan’dan gelen suya ihtiyacı var. Bundan dolayı Özbek tarafı bu komşu ülkelerde yeni su barajları kurulmasını kesinlikle istememektedir. Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov iki sene önce mıntıkada su anlaşmazlığından dolayı savaş bile çıkacağından söz etmişti.
fergananews.com