Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetleri Anıldı

10 Kasım 2013/ Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetleri’nin kuruluşu İstanbul’da D.Türkistan Maarif Derneği öncülüğünde kutlandı

Doğu Türkistan Maarif Derneği 1933 ve 1944 yıllarında Doğu Türkistan’da kurulmuş olan İslam cumhuriyetlerini anmak için, İstanbul’da bir tören ve panel düzenledi. Kutlama töreni ve panel, 12 Kasım 1933’te kurulan ilk İslam Cumhuriyeti’nin 80. Yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirildi.

10 Kasım 2013 günü İstanbul Eresin Otel’de düzenlenen etkinlikte Türkistanlı çocukların okuduğu şiirler, konuşmalar ve panelde sunulan tebliğler  300’ü aşkın katılımcı tarafından izlendi. Program Kanada’dan gelen Uygur alim İbrahim Karim’in Kur’an-ı kerim tilavetiyle başladı. Açış konuşması yapan Dernek başkanı Hidayet Oğuzhan “12 Kasım 1933 te kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’ni ve 1944 te kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyetini anıyor, özlüyor ve bir kez daha kurulacağına inanıyoruz” dedi ve bu panelin Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı için bir nebze olsa bile katkı salacağına temenni edeceğini ifade etti.

Açılışta yaptığı konuşmada Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Karacan, “12 Kasım’da 1933 yılında Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti kurulduğunda Dünya’da on ülkeye temsilci gönderilmiştir. Bunlardan bir tanesi de Türkiye’ye gönderilmiştir. Ama ne yazık üzülerek ifade etmek istiyorum ki Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri bu temsilcinin Türkiye’ye girişini kabul etmemiştir” dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi ve TRT Program Yapımcısı Doç. Dr. Abdülhamit AVŞAR,  “1933 yılında kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti hakkında mülahaza” başlıklı sunum yaptı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversite İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi. Yrd. Doç. Dr. Alimcan BUĞDA,  “1933’te kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nin anayasası”,  Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Konuralp ERCİLASUN,  “20.Yüzyıldaki Doğu Türkistan’in Siyasi Tarihi” ,  Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin EKREM  “Tarihte kurulan iki Doğu Türkistan cumhuriyetinin yıkılma sebepleri ve dış güçlerin etkisi” başlığını taşıyan tebliğlerini  sundular.

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği yöneticileri Burhan Kavuncu, Namaz Nurmumin, Alimcan Çatkal ve Zakir Karataş da etkinlikte derneğimizi temsil ettiler. Başkan Yardımcısı Dr.Namaz Nurmumin açılışta yaptığı konuşmada Türkistan’ın birliğinin önemine işaret etti. Panel sonrası tebliğcilere birer plaket verildi. Dr.Alimcan Buğda’nın plaketini, başkanımız Burhan Kavuncu takdim etti.

RESIM: Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti 80. kuruluş yıl dönümünde Genel Başkan Burhan Kavuncu, Cumhuriyet’in anayasası hakkında tebliğ sunan Dr.Alimcan Buğda’ya plaket verdi.

Alakalı yazılar

Yorum yazın