Dinî Komite, çocukların camiiye girmesini yasaklamak için “zayıf hadisi” kullandı!

Özbekistan’da tüm dini ritüelleri yasaklayan Kerimov’un ardından yerine gelen Mirzoyoyev skandal kararlarına bir yenisini daha ekledi. Başörtüsü yasağının ardından çocukların da camiye girişlerinin engellemesi için Özbekistan Dini Komitesi, camii girişlerine astırdığı afişte “Genç çocukları ve aklı zayıfları namazgahlara sokmayın” şeklindeki zayıf hadisi kullandı.

Özbekistan’da İslam Kerimov’un ardından yerine gelen Mirzoyoyev skandal kararlarına bir yenisini daha ekledi. Başörtüsü yasağının ardından çocukların da camiye girişlerinin engellemesi için Özbekistan Dini Komitesi, zayıf bir hadisten yararlandı. “Genç çocukları ve aklı zayıfları namazgahlara sokmayın” şeklinde duyurulan hadis ile Müslüman Türklerin dini özgürlüklerine bir kez daha ket vuruldu.

Skandal uygulamayı Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTANDER) Başkanı Burhan Kavuncu Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Kavuncu paylaşımda “Özbekistan’da ‘Dini Komite’ çocukları camiden menetmek için camii girişlerine afiş astı: “Genç çocukları ve aklı zayıfları namazgahlara sokmayın.” Çocukların camiye girmemesi, “ibadetlerimizin mükemmel ve mescidlerin daimi oluşuna sebep olacakmış”. Daha önce de velilere “çocuğum mescide gitmeyecek” yazısı imzalatılmıştı” ifadelerine yer verdi.

19-10/17/assdsdddd.jpg

BAŞÖRTÜSÜNDEN SONRA CAMİ YASAĞI

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, çeyrek asırdan uzun bir süre Özbekistan’ı demir yumrukla yöneten İslam Kerimov’un 2016’da hayatını kaybetmesi ülkede bir dönüm noktası olmuştu. Aralık 2016’da gerçekleştirilen seçimleri kazanan Şevket Mirziyoyev, Özbekistan Cumhuriyeti’nin ikinci devlet başkanı olmuştu. Yaklaşık 3 senelik iktidarı döneminde iç politikada radikal bir değişim başlatan Mirziyoyev’in, Özbekistan’da dini özgürlüklerin gelişmesi için çaba sarf etmesi, ülkede yaşayanları umutlandırmıştı.

Mirziyoyev’in, insan haklarının iyileştirilmesi, dini özgürlüklerin güvence altına alınması gibi konularda önemli adımlar atmasına rağmen, geçen günlerde alınan skandal bir kararla ülkede başörtüsü ile sokakta dolaşmak yasaklanmıştı.

Karar Gazetesi

Alakalı yazılar

Yorum yazın