Semerkand UNESCO Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılabilir

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Semerkand etrafındaki çarpık yapılaşma nedeniyle listeden çıkarılabilir

Semerkand UNESCO Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılabilir.

UNESCO web sitesinde 30 Haziran – 10 Temmuz 2019 tarihleri ​​arasında Bakü’de yapılacak olan Dünya Mirası Komitesi’nin 43. oturumunun arifesinde bir belge yayınlandı. Semerkand’ın tarihi bölgesindeki evlerin, otellerin ve diğer binaların inşasıyla ilgili olarak bildirilen dosyalarda, kültürel değeri olan tarihi binalara zarar verildiği bildirildi.

Belgede belirtildiği gibi, Komite uzmanları, 2022’deki Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi için yeni otellerin ve yüksek binaların inşası için büyük ölçekli planlar ve “Semerkand kentsel turizm bölgesi” projesi çerçevesinde endişe duyuyorlar. UNESCO uzmanları, ilgili çizimleri ve tasarım açıklamalarını henüz almadıklarını söylüyor.

Komite üyeleri, şehir için bir ana plan oluşturulmasını memnuniyetle karşıladıklarını ve belgenin UNESCO’nun önerileri dikkate alınarak oluşturulmasını beklediklerini belirtti.

Dünya Mirası Komitesi, 2008’den beri Semerkand ile ilgili endişelerini dile getirdi ve bu antik kentin korunmasının izlenmesini güçlendirmek için UNESCO merkez Konseyi’ne başvurdu.

2016 yılında, bir başka tarihi Özbekistan şehri olan Şehr-i-Sebz, Dünya Mirası listesindeki listeden çıkarılmakla tehdit edildi.

2018’de Özbekistan, UNESCO Şehr-i-Sebz’in tarihi bölümünü güçlendirmeyi taahhüt ettikten sonra, Dünya Mirası listesine taşındı.

https://www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın