Sınır krizinin ardından iki ülke arasındaki bağlar güçleniyor

Özbekistan’la Kırgızistan arasındaki sınır krizinin geçen sene sona ermesinin ardından Özbekistan’ı ziyaret eden Kırgızistan vatandaşlarının sayısı artıyor.

2018 yılının ilk yarısında Özbekistan’ı ziyaret eden Kırgızistan vatandaşlarının sayısı 500 bine ulaştı. Özbekistan’ın Kırgızistan Büyükelçisi Komil Rashidov konuyla ilgili medyaya açıklamada bulundu.

Komil Rashidov, 2018’in ilk yarısında Özbekistan’ı ziyaret eden Kırgızların geçen senelere oranla daha fazla olduğu bilgisini verdi.

Rashidov “İki ülke arasındaki sınır karakollarından gelen bilgilere göre, sadece “Dostuk” kontrol noktasından ayda en az 10 bin kişinin geçtiğini söyleniyor” dedi.

Büyükelçi, İki ülke arasında 60 günlük vizesiz geçişin, ülkeye giren turist sayısındaki artışta önemli bir etken olduğunu belirtti.

ÖZBEKİSTAN İLE KIRGIZİSTAN ARASINDAKİ SINIR KRİZİ

Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından 1991’de bağımsızlıklarını ilan eden Özbekistan ve Kırgızistan arasında diplomatik ilişkiler 16 Şubat 1993’te kuruldu.

İki ülke arasında Sovyetler döneminden miras kalan sınır sorununda, yakın zamana kadar statüsü belirlenmeyen bölgeler ve yasa dışı geçişler nedeniyle  iki ülke askerleri sık sık karşı karşıya gelmişlerdi.

Sınır ihlallerinin yaşandığı tartışmalı bölgelerdeki belirsizlik yüzünden eğitimde, sağlıkta ve birçok alanda önemli sorunlar yaşandı.

İki ülkenin hükümetleri 1993 yılından bu yana aralarındaki sınır sorununu çözmek için bir araya gelse de müzakerelerden bir sonuç çıkmamıştı.

Özbekistan’ın kurucu lideri İslam Kerimov’un 2 Eylül 2016’da vefatının ardından aynı yılın Aralık ayı başında Özbekistan’ın Semerkand kentinde görüşen Atambayev ile Mirziyoyev, iki ülke arasındaki sınır sonunun çözümüne hız kazandırdı.

Dünya Bülteni 

Alakalı yazılar

Yorum yazın