Tacikistan’da Çin istilası endişesi

Tacikistan’da her geçen gün milyonlarca dolar yatırımlar yapan Çin, binlerce hektarlık araziler alıyor, stratejik kurumlarda ihaleler alıyor. Çinli firmalar, iş alanlarına Çinlileri çalıştırmayı tercih ediyor. Burada kalıcıymış gibi faaliyetlerde bulunan Çin’in istilasından endişe ediliyor

Orta Asya devletleri ile stratejik ortaklıklar kurarak milyarlarca dolar yatırım hakkı kazanan Çin bölgede kalıcı olmak için çalışmalar yürütüyor. Çin’in en fazla ilgilendiği, yatırımlar yaptığı ülke ise Tacikistan.

Örneğin, Çinli çiftçilere Tackistan’ın Murgab Hatlon ve Kumsangir ve Bohtar ilçelerinde 2 bin hektar alanda kendi vatanlarında olduğu gibi bütün imkanları ele geçirerek üretim yapıyor. Oysa Tacik köylüler imkânsızlıklardan başka yerlere göç ediyor ya da topraklarını ele geçiren Çinlilere çalışıyor.

Tacikistan’ın en büyük Tacik-Çin altın madenciliği “Zarafşan” ortak şirketinde 1500 işçinin isyan etmesi de bu tür nedenlere dayanıyor. Çinli işçilere 15 ya da 20 kat daha büyük maaş verilmesi nedeniyle işçiler isyan etti. Tacik işçiler ise ayda 450-500 Tacik somuna çalışırken, Çinli işçiler bunun 20 kat fazlasını alıyor.

Çinli firmalar, sadece son altı ay içinde yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yaptılar. Yeni yol inşaatları, tüneller, köprüler, çimento ve diğer yapı malzemeleri üreten 70’ten fazla Çinli şirket ülkede faaliyet gösteriyor.

Tacik-Çin altın madencilik şirketi “Zarafshon” için sadece 2013 yılında 60 Milyon Dolardan fazla yatırım yapıldı.

Sadece yatırım yapmakla yetinmeyen Çin, birçok stratejik sanayi tesisleri ve binlerce hektarlık tarım alanlarını ele geçirmiş durumda.

Çinli firmalar bu tür yerlerde kendi ülkelerinden getirdikleri işçileri çalıştırmak istiyor.

Dünya Bülteni 

Alakalı yazılar

Yorum yazın