Çin Komünist Partisi Kongresi arifesinde yüzlerce Uygur tutuklandı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) Kongresi arifesinde yüzlerce Uygur tutuklandı. Radio Free Asia, kaynaklarına ve yerel makamların temsilcilerine atıfta bulunarak, bu önlemin bölgedeki huzursuzluğu önlemek için alındığını bildirdi.

Radyoya göre tutuklamalar Temmuz ayında, Çin Komünist Partisi’nin 20. Kongresinden birkaç ay önce başladı. Ekim ayında hükümet, bölge nüfusunun kesinlikle gerekli olmadıkça diğer bölgelere seyahat etmesini önlemek için Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’ne giriş ve çıkışları kısıtladı.

Çin Komünist Partisi Panjim köy komitesinin sekreteri, son tutuklamaların Eylül sonu-Ekim başında gerçekleştiğini ve kongre arifesinde gerçekleştirilen baskıların bir parçası olduğunu doğruladı. Sekreter, “Tutuklananlar çoğunlukla 2000’den sonra doğan gençler, tehlikeli neslin temsilcileri” dedi.

Gazeteciler, Hotan’da en az 2 bin, Kulja’da 125 kişinin tutuklandığını öğrenmeyi başardılar. Bu tür baskılar, özerk bölgenin diğer bölgelerinde de gerçekleştirilmektedir. Kaynaklara göre, tutuklananların çoğu, Çin hükümetinin “tehlikeli neslin temsilcileri” olarak adlandırdığı 2000’den sonra doğan gençler.

Associated Press, Mayıs ayında Uygurların yaşadığı Çin şehrinde yaklaşık 25 kişiden 1’inin terörle bağlantılı suçlardan hapse mahkûm edildiğini, bu da dünyanın en yüksek hapsedilme oranını bildirdiğini bildirdi.

 

Sincan’da 1 milyondan fazla Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Müslüman azınlıklar hapishanelere ve kamplara atıldı. Pekin, bu grupların kültürel kimliğini yok etmeye yönelik geniş kapsamlı bir kampanya da dahil olmak üzere orada ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

Şu anda Çin, Sincan’da Müslümanların haklarının ihlal edildiğini reddediyor ve bu durumu terörizm, aşırıcılık ve ayrılıkçılıkla mücadele ile açıklıyor.

Eylül ayı başlarında görevi sona eren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, raporunda Sincan’daki Müslümanların “siyasi yeniden eğitim kamplarında” ayrımcılığa uğramasının ve alıkonulmasının “insanlığa karşı suç” olarak yorumlanabileceğini belirtti. BM yetkilisi, Çin’i yasadışı olarak gözaltına alınan Müslümanları derhal serbest bırakmaya çağırdı.

Daha önce ABD hükümeti, İngiliz, Hollanda ve Kanada parlamentoları Çin’in Uygurlara yönelik politikasını soykırım olarak tanımış ve yaptırımlar uygulamıştı.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin Ekim ayı başlarında düzenlenen 51. oturumunda, Özbekistan ve birkaç Müslüman ülke, Çin’in Sincan-Uygur özerkliğinde Uygurların ve diğer Müslüman milletlerin haklarının ağır ihlalini tartışmaya karşı oy kullandı.

BM’nin Cenevre şubesinin resmi internet sitesine göre, bu konu 6 Ekim’de gündeme alındı. 17 ülke destek verdi, 19 ülke karşı çıktı ve 11 ülke çekimser kaldı.

https://www.ozodlik.org/a/xitoy-uygur-qamoq/32104879.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın