Özbekistan, Çin’deki Uygurların haklarının ihlalini tartışmaya itiraz etti.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin 51. oturumunda Özbekistan ve bir dizi Müslüman ülke, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurların ve diğer Müslüman milletlerin haklarının ağır ihlalini tartışmaya karşı oy kullandı.

BM’nin Cenevre şubesinin resmi internet sitesine göre, bu konu 6 Ekim’de gündeme alındı. 17 ülke kullandı, 19 ülke karşı çıktı ve 11 ülke çekimser kaldı.

Desteklenen ülkeler: Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Almanya, Honduras, Japonya, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları, Karadağ, Hollanda, Paraguay, Polonya, Güney Kore, Somali, Birleşik Krallık ve ABD.

Rakip ülkeler: Bolivya, Kamerun, Çin, Fildişi Sahili, Küba, Eritre, Gabon, Endonezya, Kazakistan, Moritanya, Namibya, Nepal, Pakistan, Katar, Senegal, Sudan, BAE, Özbekistan ve Venezuela.

Tarafsız ülkeler: Arjantin, Ermenistan, Benin, Brezilya, Gambiya, Hindistan, Libya, Malavi, Malezya, Meksika ve Ukrayna.

Ağustos ayının sonlarında, görevi sona eren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Çin hükümetini Sincan’daki Uygurları ve diğer Müslüman etnik grupları tutuklayıp onlara zulmettikten sonra “insanlığa karşı suçlar” işlemekle suçladı.

BM yetkilisi, Çin’i yasadışı olarak gözaltına alınan Müslümanları derhal serbest bırakmaya çağırdı. Ona göre, Uygurların Sincan’daki ayrımcılığı ve cezaevlerinde “sistematik işkence” hakkındaki bilgiler güvenilirdir.

1 milyondan fazla Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Müslüman azınlıklar, Sincan’daki hapishanelere ve kamplara atıldı. Pekin, bu grupların kültürel kimliğini yok etmeye yönelik kapsamlı bir kampanya da dahil olmak üzere orada ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

Şu anda Çin, Sincan’da Müslümanların haklarının ihlal edildiğini reddediyor ve bu durumu terörizm, aşırılıkçılık ve ayrılıkçılıkla mücadele olarak açıklıyor.

Özbekistan, tarihte ilk kez 13 Ekim 2020’de yapılan Genel Kurul’da BM İnsan Hakları Konseyi’ne üç yıllık bir süre için seçildi.

BM Genel Kurulu’nun bir organı olan İnsan Hakları Konseyi’nin 47 üyesi bulunmaktadır. Konsey üyeleri gizli oyla üç yıllık bir süre için seçilirler.

https://www.ozodlik.org/a/hitoyda-musulmonlarga-bosim/32072817.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın