Demir sandalye, cop ve orakçılar – Çin Müslümanlara ne yapıyor? Haberler Dünya Çin

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Çin hükümetinin Uygurlara ve diğer Müslümanlara yönelik politikalarının insanlığa karşı suç olarak görülebileceğini söyleyerek, Sincan’daki durumla ilgili uzun zamandır beklenen raporunu yayınladı.

İnsan hakları örgütleri uzun yıllardır Sincan Uyguristan’daki Uygurların ve diğer Müslüman etnik grupların haklarının Çin hükümeti tarafından ihlal edildiğini ve son zamanlarda bir milyondan fazla Müslümanın kendi istekleri dışında gözaltı kamplarında tutulduğunu bildirdi.

Çin hükümeti, bu geniş kamp ağını, hapishanelerle karşılaştırılabilir olduklarını reddederek “yeniden eğitim merkezleri” olarak adlandırıyor.

БМТ ҳисоботидан иқтибос

BBC, bu yıl, tutuklanan kişilerin fotoğraflarını içeren Çin polisi iç belgeleri olan sızdırılmış belgeler yayınladı.

Bu belgeler, Çin toplama kamplarına ilişkin iddiaların yanı sıra kadınlara tecavüz, işkence ve zorla kısırlaştırma iddialarının doğruluğunu kanıtladı.

Çin hükümeti, Uygurlara karşı bir baskı politikası izlediğini uzun süredir reddediyor.

Ancak en son BM raporu şu sonuca varıyor: “Uygurların ve ağırlıklı olarak Müslüman olan diğer grupların keyfi ve suistimal edilerek gözaltına alınma boyutu… uluslararası bir suç, özellikle insanlığa karşı suç teşkil edebilir.”

Хитой ҳукуматининг Уйғурларга қарши сиёсатига норозилик изҳор этаётган Туркиядаги Уйғур кексалари

( Türkiye’de yaşayan Uygurlar, uzun süredir BM’ye Çin’deki “yeniden eğitim merkezlerinin” faaliyetlerini soruşturması için çağrıda bulunuyor.)

BM raporunda, “İşkence veya zorla tıbbi tedavi ve sert gözaltı koşulları gibi kötü muamele iddialarının yanı sıra bireysel cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakalarına ilişkin iddialar da inandırıcıdır” denildi.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri’ne göre, “2017’den bu yana aile planlaması politikalarının zorunlu olarak uygulanmasıyla birlikte üreme haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğine dair ikna edici işaretler var.”

Raporda, “Yoksulluğu azaltma ve ‘aşırılıkçılığı’ önleme çalışma programları … dini ve ulusal ayrımcılık ve zorlama unsurlarına sahip olabilir” dedi.

BM raporu, Çin hükümetini insanların özgürlük haklarını geri getirmek için acil önlemler almaya çağırdı ve Pekin’in bazı eylemlerinin “insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere uluslararası suçlar işlemek olarak görülebileceğini” söyledi.

Çin hükümeti, BM’nin Batılı ülkelerin emrettiği bir aldatmacadan başka bir şey olmayan bu raporu yayınlamamasını talep etti.

Dünya Uygur Kongresi, BM raporunu memnuniyetle karşıladı ve rapora uygun bir uluslararası yanıt verilmesi çağrısında bulundu.

Uygur İnsan Hakları Projesi başkanı Omar Qanot, “Çin hükümetinin artan inkarına rağmen, şimdi BM bu korkunç suçları resmen tanıdı” dedi.

https://www.bbc.com/uzbek/world-62751712

Alakalı yazılar

Yorum yazın