Putin’in önünde açıklama:Tokayev- Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanımayacağını söyledi

Petersburg Ekonomik Forumu’nda konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasym-Jomart Tokayev, ülkesinin kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanımayacağını söyledi.

Tokayev, Rus medya yöneticisi Margarita Simonyan’ın bir sorusuna yanıt olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşuyordu.
Simonyan, Tokayev’e Rusya’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” konusundaki görüşlerini ve Kazakistan’ın bu konuda ne düşündüğünü sordu.

( rusça)

“Farklı görüşlerin olduğunu açıkça belirtmek istiyorum” dedi. Toplumumuz açık, olgun bir sivil toplumumuz var. Bu nedenle farklı görüşler dile getirilmektedir.

Modern uluslararası hukukun BM Şartı olduğunu söylemek isterim. Şartın temel ilkelerinden ikisi şu anda çelişiyor. Devletlerin toprak bütünlüğü ve ulusların kendi kaderini tayin hakkıdır.

Birleşmiş Milletler’in tüm kurucuları buna zamanında dikkat etmemiş görünüyor. Belki de bilerek yaptılar, bu iki ilke şimdi birbiriyle çelişiyor.

Görüşler değişir. Bazıları devletlerin toprak bütünlüğünün kutsal bir kavram olduğuna inanırken, bazıları bir devlet içindeki milletlerin devletlerine sahip olma ve devletlerini ayırma hakkına sahip olduğunu söylüyor.

Ancak genel olarak, ulusların kendi kaderini tayin hakkı tüm dünyada uygulansaydı, şu anda Birleşmiş Milletler’in bir parçası olan 193 yerine 500 veya 600’den fazla devlet olurdu. Tabii ki, bu kaosa yol açar.

Bu nedenle Tayvan, Kosova, Güney Osetya veya Abhazya’yı tanımıyoruz. Aynı ilke, bize göre, Luhansk ve Donetsk gibi yarı devlet bölgeleri için de geçerlidir. Bu, sorunuza net bir cevap, “dedi Tokayev.

Simonyan, Kazak cumhurbaşkanına açık yanıt için teşekkür etti.

https://kun.uz/uz/news/2022/06/17/putinning-yonida-yangragan-bayonot-toqayev-qozogiston-dxr-va-lxrni-tan-olmasligini-aytdi

Alakalı yazılar

Yorum yazın