ABD: Özbekistan’da insan hakları ihlalleri devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021’deki insan hakları durumuna ilişkin yıllık raporu, Özbekistan’daki vatandaşların temel haklarının büyük ölçüde ihlal edildiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan’daki 24 Ekim 2021 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, seçmenlerin alternatif adaylar seçmesine tam anlamıyla izin vermediğini kaydetti.

“Cumhurbaşkanı Mirziyoyev yüzde 80,2 oyla yeniden seçildi. Rapora göre, gerçek muhalefetten adaylar diskalifiye edildiğinden seçmenlere siyasi alternatif seçenekleri sunulmadı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na göre, “Özbekistan’daki seçimler barışçıl geçti, ancak önemli usulsüzlükler ve oylama ve sayım kurallarına uyulmaması vardı.”

ABD raporu, 2021 yılına kadar hükümet yetkililerinin temel insan hakları ihlalleri hakkında birçok bilgi edindiğini, ancak çoğu insan hakları ihlalcisinin yasal cezadan kurtulduğunu belirtiyor.

Raporun yazarları, Özbekistan’da işkence karşıtı yasanın kabul edilmesine rağmen, ülkede tutuklu ve hükümlülere yönelik işkence ve kötü muamelenin devam ettiğini de kaydetti.

Örneğin Aralık 2021’de Semerkant bölgesinde iki trafik polisi müfettişi tutuklanan bir sürücüyü kazayla öldürmekten suçlu bulundu ve her biri 2 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ancak tutuklanmalarının ardından hayatını kaybeden çok sayıda mahkûm hakkında yürütülen soruşturmalar sonucunda, ölümlerine sebep olması muhtemel kolluk görevlileri beraat etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021’deki insan hakları durumuna ilişkin yıllık raporuna göre, Özbekistan’daki cezaevleri ve mahkeme öncesi gözaltı merkezlerindeki koşullar son derece zor olmaya devam ediyor. Özellikle cezaevleri ve mahkeme öncesi gözaltı merkezleri aşırı kalabalık, sanitasyon yetersiz ve yiyecek sıkıntısı var.

Hapishanelerde ve cezaevlerinde mahkumlara yönelik fiziksel şiddet vakaları bildirildi. Mahkumlar ve hükümlüler için tıbbi bakım çok sığ bir şekilde organize edilmiştir.

ABD raporu, Özbekistan’daki cezaevleri ve hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlü sayısının oradaki kapasiteden yüzde 40 daha fazla olduğunu söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşlara göre Özbek cezaevlerinde dayak, işkence ve kötü muamele görmeye devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunun Özbek bölümünün “Siyasi Mahkumlar” bölümü, blog yazarı Otabek Sattori’nin tutuklanmasıyla başlıyor. Rapor, Sattari’yi doğrudan “siyasi mahkum” olarak adlandırmadı. Ancak bölümün Otabek Sattori ile başlaması, ABD’nin onu “siyasi mahkum” olarak tanıdığını gösteriyor.

 

YouTube blogu “People’s Thought”a yönelik eleştirel açıklamalarıyla tanınan Otabek Sattori, 10 Mayıs 2021’de 6,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sattori’nin tutuklanması hem Özbekistan hem de uluslararası kuruluşlar tarafından “ifade özgürlüğüne bir darbe” olarak nitelendirildi.

Aynı zamanda raporda, Özbekistan’da uluslararası toplum tarafından “siyasi mahkum” olarak tanınan son mahkum Khairullo Tursunov’un 2021’de serbest bırakıldığı kaydediliyor.

https://www.ozodlik.org/a/aqsh-inson-huquqlari/31801417.html

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın