Kazakistan: Sadece sıvılaştırılmış gazla ilgili değil Kazakistan, haberler

Birçok siyasi analist, Kazak yetkililerin nüfusun politikalarından ne kadar memnun olmadığını görmezden geldiğine inanıyor.

Protestoların kanlı çatışmalara ve büyük çaplı sabotajlara dönüşmesi ise yetkililerin protestoları hızla bastırıp sakinleştirmesinden kaynaklanıyor.

Uzun yıllardır istikrarlı olan Kazakistan’da, bu tür çirkin protestolar ve şiddetin hızla tırmanması hem yurtiçinde hem de yurtdışında pek çok kişi için sürpriz oldu.

“Myung suhʙatlaşgan tahlilcilar ajtişica, Qozoq aholining naqadar ʙaholagan ƣazaʙdaligini ve sajlov demokratijasi ucun bütçe narsa kutilmagan no country emas – çünkü odamlarning ўzlariga quloq tutişlari ucun kўcalarga ў ciq .

Sıvılaştırılmış gaz fiyatının iki katına çıkarılmasına karşı protestolar başladıktan kısa bir süre sonra, “İhtiyar, git!” çığlıklar çalmaya başladı.

Қозоғистондаги норозилик намойииши

FOTOĞRAF KAYNAĞI,AFP

fotoğraf etiketi,Akaryakıt fiyatlarındaki memnuniyetsizlik, siyasi taleplerle hemen karşılandı.

En azından protestocular, 1989’dan 2019’a kadar Kazakistan’ı yöneten, ancak Tokayev cumhurbaşkanı olduktan sonra bile Kazakistan’ı yöneten olarak görülen Nursultan Nazarbayev’e atıfta bulunuyorlardı.

Kazakistan’da yapılan parlamento seçimlerinin galibi Nazarbayev’in Nur Otan partisi ilan edildi, ancak bu seçimler uluslararası örgütler tarafından özgür olarak değerlendirilmedi.

Orta Asya analisti Erica Marat, “Kazakistan’daki protestoların uzun süre devam etmesi muhtemel” dedi.

Almanya’nın Tagesschau TV kanalına verdiği röportajda Erica Marat , şiddetten yetkilileri sorumlu tuttu.

“Protestolar barışçıl bir şekilde başladı, kimse saldırıya uğramadı. Ancak yetkililerin durumu hızlı bir şekilde tırmandırdığını düşünüyorlar.

Ancak, böyle bir durumda devletin güç kullanmasının yalnızca durumu ağırlaştıracağı ve protestoların sayısını artıracağı çelişkili araştırmacılar için zaten açıktır. Aynı şey Kazakistan’da da oldu: göstericileri zorla bastırmaya çalıştılar, durum kontrolden çıktı ve insanlar yetkililere karşı şiddet kullanmaya başladı.

Erica Marat, Washington DC’deki Ulusal Savunma Üniversitesi’nde, Orta Asya ve eski Sovyetler Birliği’nde şiddet, seferberlik ve güvenlik üzerine bölgesel ve analitik araştırmalarda yardımcı profesördür.

https://www.bbc.com/uzbek/central-asia-59895318

Alakalı yazılar

Yorum yazın