Türkmenistan’da öğrencilerin sosyal ağlara erişmesi ve Green Card oynaması yasaklandı

Türkmenabad’daki Pedagoji Enstitüsü’ndeki bir toplantıda öğrencilerden VPN kullanmamaları, Green Card piyangosunu oynamamaları ve bir yükseköğretim kurumuna telefon getirmemeleri istendi.

Toplantıda konuşan Rektör G.Muhammedov, üç öğrencinin son zamanlarda Türkmen öğrencinin adını lekeleyen taciz eylemleri gerçekleştirdiğini söyledi. İki kız fuhuşa karıştı ve bir öğrenci hırsızlıktan polis tarafından tutuklandığını söyledi.

Savcılık sözcüsü, yabancı çevrimiçi yayınların ve sosyal ağların gençler üzerindeki olumsuz etkisinden şikayet etti. Öğrencilere sosyal ağları ve VPN’leri kullanmamalarını, bir yükseköğretim kurumuna telefon getirmemelerini, yurtta veya evde bırakmalarını tavsiye etti.

Yükseköğretim kurumunun kadın sendikası dairesi başkanı, kızların altı ayda bir kadın kliniğinde sağlık kontrolünden geçmelerini ve dekanlığa sağlık raporu vermelerini önerdi.

Toplantıda, birçok öğrencinin ABD Çeşitlilik Vizesi Çekilişini doldurduğuna dair endişeler de dile getirildi.

“Sizi uyarıyorum, herhangi biriniz bu kartı doldurursa veya herhangi bir şekilde ülkeyi terk etmek isterse, okumaktan atılacaktır. Burada ülkemize personel yetiştiriyoruz” dedi.

Daha önce Türkmen Devlet Kültür Enstitüsü’ndeki öğretmenlere VPN uygulamaları, Instagram ve Facebook kullanmadıkları için makbuz verildiği bildirilmişti. Video ve fotoğraf göndermek için Türkmenistan’da faaliyet gösteren tek IMO messenger’ı kullanmalarına izin verilmiyor. Artık sadece kısa mesaj gönderebilirsiniz.

https://kun.uz/

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın