Azerbaycan halkının yanındayız

TÜRKİSTANDER üyesi Özbek, Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik ve Türkmenler olarak, Ermenistan’ın haksız saldırı ve işgaline karşı Azerbaycan halkının meşru müdafaasını desteklediğimizi ilân ediyoruz

Otuz yıla yakın bir süreden beri Dağlık Karabağ ve Azerbaycan topraklarını işgal altında tutan Ermenistan, BM’nin bütün kararlarına kulak tıkayarak hukuksuz işgaline devam etmektedir. Bu yetmezmiş gibi Fransa, ABD, Rusya gibi ülkelerin desteğine güvenerek işgal ettiği alanları genişletmek için sık sık saldırılar düzenlemekten de vazgeçmemiştir. Geçen otuz yıl boyunca Ermenistan saldırılarında bir çok Azerbaycanlı müslüman şehit olmuştur.
En son 27 Eylül 2020 günü sabahından itibaren düzenlenen yeni Ermeni saldırısında bir çok sivil yerleşim yeri bombalandı ve bir çok kişi hayatını kaybetti. Azerbaycan devleti haklı olarak halkını korumak ve işgal altındaki topraklarını kurtarmak için karşı bir harekât başlatmak zorunda kaldı.

Biz ilke olarak komşu halklar arasındaki düşmanlıkları yanlış buluyoruz. Kafkasya’da ve Türkistan’da komşu halklar arasındaki bu tür çatışmalar şimdiye kadar sadece ABD, Rusya ve Çin’in işine yaramıştır. Ancak çeşitli Ermeni örgütleri, büyük devletlerin kendilerini kullanmasından menfaat umarak, geçtiğimiz yüzyıl boyunca komşu halklara saldırmaktan kaçınmadılar. 1918’de Hokand Türkistan Muhtar Cumhuriyeti’ni yıkmak için saldıran Rus kuvvetleri Taşnak milislerden oluşuyordu. Taşnak katliamları sonucu şehrin nüfusu 120 binden 70 bine inmişti. Ermeni saldırganlığının son örneği Azerbaycan’da yaşanan işgal ve katliamlardır. Özellikle 1991 yılında Karabağ’ın işgali sırasında meydana gelen Hocalı Katliamı’nın acısı hala yüreğimizdedir.

Biz çeşitli Türkistan ülkelerinin vatandaşı olan Özbek, Uygur, Kazak, Kırgız, Tacik, Türkmenler, açık bir şekilde müslüman Azerbaycan halkının yanında yer aldığımızı, dualarımız ve kalbimizle kardeşlerimizle bir olduğumuzu ilan ediyoruz. Türk Konseyi üyeleri olan Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan‘ı diğer Konsey üyesi Azerbaycan ve Türkiye ile birlikte hareket etmeye, Türkmenistan ve Tacikistan devletlerini de onlara destek olmaya çağırıyoruz. Unutmayın ki vatandaşınız olan halklar, kardeşleri olan Azerbaycan Müslüman Türk halkını desteklemenizi istiyor.

Özbek, Uygur, Kazak, Kırgız, Türkmen, Tacik halkları olarak Azerbaycan’ın işgalcilere karşı başlattığı direnişin zafere ulaşması için dua ediyor, bu uğurda hayatını feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

TÜRKİSTANDER BASIN MERKEZİ

Alakalı yazılar

Yorum yazın