Çin’in toplama kamplarından kaçan iki Kazak, Çin’e geri iade edilecek

Çin’in toplama kamplarından kaçan ve Kazakistan sınırını geçen iki Kazak vatandaş iki ülke arasındaki anlaşma gereği yeniden Çin’e iade edilecek

Kazakistan sınırını yasadışı olarak geçen ve Çin’den gelen etnik Kazaklar, Custer Musakhanuly ve Murager Alimuly’in Çin’e geri gönderileceği bildirildi.

KazTAG haber ajansında 14 Aralık’ta yer alan habere göre, mevcut anlaşmaya göre, bu vatandaşlar Çin’e geri gönderilecek

Sınır servisinin müdürü yasadışı sınır geçişi olaylarına “çok sert tepki vereceklerini” söyledi.

Kazakistan ile Çin arasındaki anlaşmaya göre, sınırı yasadışı olarak geçenlerin yedi gün içinde sınır dışı edilmeleri gerekiyor.

Kazakistan’a yasa dışı giren Kazakların avukatı, “Bizim durumumuzda, bu ikisi Ekim ayında sınırı geçti. Ve şimdi Aralık, ”dedi.

30 yaşındaki Custer Musakhanuly ve 25 yaşındaki Murager Alimuly, Ekim ayında düzenlediği basın toplantısında, Doğu Kazakistan bölgesinde, Shilikty kasabası yakınlarındaki sınırı geçtiklerini söyledi.

Musakhanuly, Doğu Türkistan ( Sincan Uygur Özerk Bölgesi)’nda “kendisine ait bir baskı altında ve dövüldüğü” bir kampta tutulduğunu belirtti. Murager Alimuly, Sincan’daki korkunun baskısı ve atmosferinden bahsetti. Aynı gün, ikisi de sınır servisinin Shygys bölge departmanına teslim edildi.

Kaynak: www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın