Taliban’ın Siyasi Bürosu heyeti Taşkent’te

Taliban’ın Siyasi Bürosu’ndan bir ekip Afganistan’da barış sürecini ve ülkede yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere Özbekistan’a gitti

Katar’ın Doha şehrinde bulunan Taliban‘ın Siyasi Bürosu’ndan bir heyet 7 – 10 Ağustos 2018 arasında, Afganistan‘da barış süreci ile görüşmelerde bulunmak üzere Özbekistan‘a gittiği açıklandı. Heyete Sher Muhammad Abbas Stanikzay’ın  başkanlık ettiği bildirildi.

Taliban’ın Özbekistan ziyaretini, Dışişleri Bakanlığı basın birimi duyurdu.

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre Taliban heyeti, Dışişleri Bakanlığı vekilleri tarafından kabul edildi. Görüşmede, taraflar Afganistan’daki barış sürecinin beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Toplantının içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

18 Temmuz tarihinde Özbekistan Dışişleri Bakanlığı’nda biraraya gelen Cumhurbaşkanı Afganistan Özel Temsilcisi İsmatulla Irgashev ve ABD Büyükelçisi Pamela Leora Spratlen Afganistan sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, taraflar 27 Mart 2018’de Afganistan sorunları hakkında uluslararası Taşkent konferansında kabul edilen Deklarasyonunun uygulanması bağlamında Özbekistan ve ABD arasındaki işbirliğinin pratik yönlerini tartışmıştı.

Sovyetler Birliği’nin ve Taliban yönetiminin ardından ülkeye askeri güç olarak uzun yıllardır konuşlu bulunan ABD, Çin’e yaklaşan Afganistan’da barış masası için uzun zamandır uluslararası medyadan çağrıda bulunuyordu.

ABD kontrolündeki Afgan hükümeti ile barış masasına oturmak için ülkeden ABD askerlerinin gitmesini baş şart olarak öne süren Taliban’ın şahin kanadı bu şartlarından vazgeçmezken bazı yan kolları haşhaş ticareti ve anlaşma konusunda ortak bir paydada buluşmak için bir süredir komşu ülke Özbekistan’a gidiyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın