Özbekistan’da ABD Hedeflerine Saldırı Uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Özbekistan’daki Amerikan hedeflerine karşı yakın bir zamanda büyük bir saldırı olabileceğini ileri sürerek vatandaşlarından bu ülkeyi terk etmelerini istedi

09.07.2018

Özbekistan’da 12 Mayıs’ta ülkenin doğusundaki Andican kentinde başlayan ve 1000’e yakın kişinin hayatını kaybetmesine yol açan halk ayaklanmasının ardından ülkede başlayan gerginlik sürüyor. Halk ayaklanmasının ardından ülkede artan güvenlik önlemleri çerçevesinde Amerikan vatandaşları da sıkı koruma altında yaşıyor.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, alınan bütün önlemlere rağmen Özbekistan`da Amerikan hedeflerine karşı çok yakında bir terör saldırısı düzenlenebileceğini belirterek, bu ülkedeki büyükelçiliğinde bulunan ailelere ülkeyi terk etmeleri talimatı verildiğini açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, ailelerin yanı sıra büyükelçilikte çok önemli görevlerde bulunmayan personele de Özbekistan`dan ayrılmaları direktifi verildi. Açıklamada, “ABD yönetimi, terörist grupların çok yakında Özbekistan`da saldırı düzenlemeyi planladıkları, muhtemelen Amerikan çıkarlarını hedef alacakları bilgisine ulaşmıştır“ denildi. Açıklamada, Amerikalıların gerekli olmadıkça bu ülkeye gitmemeleri, bu ülkede bulunanların da terk etmeleri çağrısı yapıldı.

Amerikan ordusu, 2001’de Afganistan’a düzenlenen saldırıdan önce Özbekistan’ın Karşi-Hanabad K2 askeri hava üssüne konuşlanmaya başlamıştı. O tarihten bu yana Amerikan ordusunun kontrolünde olan Hanabad hava üssünde binlerce asker bulunduruluyor. Özellikle Orta Asya’daki muhaliflere karşı acil müdahale ekiplerinin görev yaptığı üsde bölge 24 saat izleniyor. Binlerce asker de eğitim amaçlı olarak bu eski Rus üssünde görev yapıyor.

Özbekistan’daki olaylar sırasında olası bir saldırı ihtimaline karşı üsde sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı.

Türkistander Haber Merkezı

Alakalı yazılar

Yorum yazın