İnsan Hakları İzleme Komitesi: Özbekistan’da Katliam Yapıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), geçen ay Özbekistan’ın Andican kentinde yaşanan olayların, ancak “katliam” olarak ifade edilebileceğini bildirdi.

09.07.2018

Örgüte göre yaşananların çapı ve hedeflerin ayrım gösterilmeden seçilmesi nedeniyle başka bir tanım kullanmak mümkün değil.  Özbek yetkililer, 170 kişinin öldüğünü belirttikleri olayları aşırı görüşlü bir İslamcı grubun başlattığını, amaçlarının ise yönetimi devirmek olduğunu söylüyorlar. New York Merkezli örgüt ise bu kanıyı pek de paylaşmıyor.

Yağmur gibi yağan kurşunlar

Hazırlanan raporun başlığı “Yağmur gibi yağan kurşunlar”. Andican’daki şiddet olaylarının ortasında kalan bir kişi yaşadıklarını bu şekilde ifade etmiş. Raporda, 40 bin nüfuslu kentte geçen ay düzenlenen ve kanlı şekilde sona eren gösterilere katılan 50’yi aşkın kişinin ifadelerine yer veriliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Özbek askerlerin namlularını “çoğu silahsız olan halkın üzerine neredeyse hiç bir uyarıda bulunmadan çevirdiği, yüzlerce kişiyi mazur gösterilemeyecek şekilde katlettiği” hükmüne varıyor.

Atış poligonu

Görgü tanıkları, Andican’daki en büyük meydandan nasıl kaçmaya zorlandıklarını ve bir sokağa sürüldüklerini anlatıyor. Rapor, iki yanında askerler sıralanmış olan bu sokağı insan vurmak için atış poligonu” olarak tanımlıyor.

Özbek makamları, Andican’da hayatını kaybedenlerin tamamının, meşru makamları devirmek ve bir İslam devleti kurmak isteyen aşırı görüşlülerce öldürüldüğünü söylüyor. Özbekistan bu konuda yerel makamlarca bir soruşturma açılacağını vadetti. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, uluslararası bir soruşturma açılması çağrısında bulunuyor. Örgüte göre, gerçeğe ulaşmanın tek yolu bu…

Özbekistan’ı tam ve açık bir uluslararası soruşturma başlatmaya zorlamak için Amerika, Rusya ve Avrupa’nın güçlerini birleştirip nüfuzlarını kullanmaları ve ilişkilerinin düzeyini düşürmeleri talep ediliyor. Örgüt, Washington yönetimininden ülkede daimi bir askeri üs edinmek için Taşkent ile yürütülen görüşmeleri durdurmasını istiyor.

Avrupa Birliği’ne de, ülkeye yardım sağlanmasına imkan veren “ortaklık anlaşması”nı askıya alması çağrısı yapılıyor. Özbekistan şu ana dek bu yöndeki talepleri geri çevirmişti.

Kaynak :BBC

Alakalı yazılar

Yorum yazın