BM Kırgız makamlarını kız kaçırma olaylarını sonlandırmaya çağırdı

04.06.2018

Kırgızistan’daki BM bürosu, bir polis karakolunda evlilik için kaçırılan kızın öldürülmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Ülkenin hükümetine hitap eden Birleşmiş Milletler raporunda, ülke yasaları ve uluslararası anlaşmalar gereğince gelin kaçırma uygulamasına karşı gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yapıldı.

“Çocuk evliliği ve zorla evlendirmeler insan hakları ihlalleri sayılır ve bu gelecekte sadece bu şekilde evlenenler için değil, tüm toplumun refahı için de olumsuz sonuçlar doğuracak. Gelin kaçırma ve zorunlu evlilik olaylarının Kırgız kültürü ve gelenekleriyle ilgisi yoktur, bu sadece savunmasız insanların haklarının ihlalidir ”denildi BM çağrısında.

Birleşmiş Milletlere göre, Kırgızistan’a 24 yaşın altındaki kadınların % 13,8’i zorla evlendirildiler. BM Kırgızistan’daki bu yasadışı uygulamanın ortadan kaldırılmasını desteklediğini ve 2022’ye kadar Kırgızistan ile imzalanan anlaşmalara paralel olarak faaliyetlerinde konunun öncelikli olduğunu vurguladı.

27 Mayıs’ta, Chuy ilinde 20 yaşındaki Burulay Turdaali adlı kız İlçe Emniyet Müdürlüğünde öldürülmüştü. Onunla evlenmek isteyerek kaçıran genç önce kızı bıçaklayarak öldürmüş, sonra kendini bıçaklamıştı. Şu anda bu genç yoğun bakım ünitesinde yatıyor.

Türkistander Haber Merkezi

Alakalı yazılar

Yorum yazın