Rusya Özbekistan’ın borcunu siliyor

23.07.2015

2014’te Özbekistan’da imzalanan ve Özbekistan’ın borcunu silmeyi öngören anlaşma onaylanması için Rusya meclisine sunuldu

Rusya’da Özbekistan’ın 865 milyon dolarlık kredi borcunu silmeyi öngören yasa tasarısının ülke meclisine sunulduğu bildirildi.

Ozodlik radyosunun haberine göre Rusya Duması, iki ülke arasındaki mali iddialar ve yükümlülükleri konusunda sağlanan anlaşmayı değerlendirecek. Duma bu anlaşmayı onaylarsa Özbekistan’ın Rusya’ya yaklaşık bir milyar dolar tutarındaki borcu silinmiş olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılı Aralık ayında Taşkent’te Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki mali sorunları çözmeye yönelik bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmada Özbekistan’ın 865 milyon dolarlık kredi borcunu silme de öngörülmüştü.

Daha sonra Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov Taşkent’in borcunun 890 Milyon dolar olduğunu ve Özbekistan’ın 25 milyon doları geri ödemesi gerektiğini bildirmişti.

Bağımsız gözlemcilere göre, son zamanlarda Putin ve Kerimov arasında ikili ilişkiler yoğunlaşıyor. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)’nün son toplantısında Putin, Kerimov’u ülkesine resmi ziyaret etmeye davet etmişti. Bu davetten sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Taşkent’te Kerimov tarafından kabul edildi.

Orta Asya’nın kilit ülkesi olan Özbekistan Putin tarafından oluşturulan Avrasya Ekonomik Birliğinin üye olmaya reddetmişti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın