TİKA Kırgızistan’da iftar programı düzenledi

TİKA Kırgızistan'da iftar programı düzenledi

09.07.2015

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörlüğü, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bir Türk restoranında iftar programı düzenledi.

TİKA’nın düzenlediği iftar programına, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, büyükelçilikte görevli ataşeler, Türk kurum ve kuruluşların yetkilileri, bürokratlar, Türk eğitim kurumların yöneticileri, din görevlileri, Kırgızistan Halklar Asamblesi bünyesindeki Ahıska Türkleri, Azerbaycan Türkleri, Uygur Türkleri Dernek Başkanı yanı sıra çok sayıda dernek temsilcisi, işadamı ve vatandaş katıldı.

İftar programı, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Orhan Genç’in duasıyla başladı. TİKA’nın toplu iftar sofrasında bir araya gelen davetlilere, Türk ve Kırgız mutfağından mercimek çorbası, yeşil salata, lahmacun, etli pilav, samsa, zeytin, hurma, karpuz, kavun ve tatlı ikram edildi.

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Bişkek Program Koordinatörü Dr. Seyit Ali Avcu, programda yaptığı konuşmada, TİKA olarak, Kırgızistan-Türkiye arasındaki dostluk, kardeşlik ve muhabbet duygularının pekişmesi için ilk kez bir iftar programı düzenlediklerini söyledi.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er de, TİKA’nın kuruluşu hakkında bilgi vererek, “TİKA, Sovyetler Birliği dağılır dağılmaz kuruldu. Bişkek’te açılan TİKA ofisi de ilklerdendir. Biz, Orta Asya’daki ülkelerin geçiş dönemindeki zorlukların üstesinden gelmesi için buralarda ofisler açtık” dedi.

Türkiye hükümetinin, 2005 yılında başlattığı Afrika açılımdan söz eden Er, TİKA’nın ata yurdundan Balkanlara, Ortadoğu ve Afrika’ya kadar uzanan güzergahın, “atalarımızın tarihi yürüyüşüne uygun” olarak niteledi.

Er, TİKA dünyada sahip olduğu 50 ofisi aracılığıyla 140 ülkede projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye için, Kırgızistan’ın, Orta Asya ülkeleri arasında çok özel bir öneminin bulunduğuna dikkat çekti. Er ayrıca, Türkiye’nin, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, 2007, 2009, 2010, 2011’de Kırgızistan’a resmi kalkınma yardımlarında bulunan ülkeler arasında birinci sırada yer aldığını hatırlattı.

Er son olarak, TİKA’nın dünyada nitelik ve nicelik bakımından hayır için yarıştığını ifade ederek, Kırgızistan Halklar Meclisi bünyesindeki dernek üyelerinin ve temsilcilerinin iftar programına katılımını ve desteğini önemsediklerini söyledi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın