Ban Ki Moon’dan Orta Asya turu

11.06.2015

BM Genel sekreteri Ban Ki Moon, Orta Afrika’da bir çok ülkeye yapacağı ziyaretin uluslararası ticaret ve İnsan Hakları mesajları içerdiğini açıkladı

BM Haber Merkezi Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Orta Asya’ya yapacağı ziyareti öncesinde bu ülkelerin liderlerine insan haklarının korunması alanındaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmelerini teşvik edeceğini açıkladı.

Ban Ki-moon, “Orta Asya devletlerinin insan haklarının korunmasında BM insan hakları kuruluşları ile işbirliği yapmalarına değer veriyorum, ancak bu alanda daha yapılacak çok işler var. Bundan dolayı bu devlet liderlerini insan haklarının korunması konusunda uluslararası taahhütlerini uygulamaya davet edeceğim” dedi.

BM Genel Sekreteri bu hafta Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edecek.

2015 yıl Eylül ayında BM’de yapılacak dünya devletleri zirve toplantısı hakkında da bilgi veren Genel Sekreter Orta Asya ülkelerin bu zirveye en üst düzeyde katılım umduğunu söyledi.

Ban Ki-moon Orta Asya devletlerinin denize çıkışı olmayan bölgede olduklarını, bundan dolayı bu devletlerin dünya pazarlarına ulaşmakta zorlandıklarını belirterek, böyle kapanmışlığın çeşitli problemleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti. “BM 2015 zirve toplantısında dünya pazarına ulaşım sorununun gündeme getirilmesini olumlu görüyorum. Avrupa-Kafkaslar-Asya ticari yollarının gelişmesini istiyorum” dedi.

11 Haziranda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Kırgızistan’ı ziyaret edecek.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın