Tutuklu Özbek muhalif BM’den himaye istedi

25.05.2015

Özbekistan’da toplama kampında tutulan aktivist, BM Genel Sekreteri Ban’a mektup yazarak kendisini himayesine almasını istedi

Özbekistan’ın kuzeyindeki Jaslik toplama kampında tutuklu bulunan insan hakları aktivisti Azam Fermonov bu cezaevinde yapılan işkenceleri anlatan bir mektubu BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a gönderdi ve koruma altına alınmasını istedi.

Farmonov’a göre kampta tutuklulara çok ağır işkenceler yapılıyor. Özbekistan İnsan Hakları Derneği Sırdarya Şubesi başkanı olan Azam Fermonov 17 Haziran 2006 tarihinde kendisine ait olmayan eşyayı gasp suçundan dokuz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fermanov mektubunda “Beni bu toplama kampında şiddetli manevi ve fiziksel işkence ile karşıladılar. İlk 35 gün boyunca karantinada tutarak sürekli işkence yapmaya devam ettiler. Karantina bittikten sonra ise beni birkaç kez cezalandırma odasına aldılar ve burada da işkence yapmaya devam ettiler” dedi.

Mahkumlara karşı çeşitli işkencelerin toplama kampı şefi yardımcısı ve personeli tarafından yapıldığını ifade eden Fermanov, mektubunda “Kışın eksi 40-42 derece soğuk havada mahkumlar dışarıda üzerlerinde hafif giysiler ile gezintiye çıkarılıyor” dedi.

Özbek aktiviste göre, Jaslik mahkumlarının şikayet yazma hakları olduğu halde yetkililer onların mektuplarına el koyuyorlar ve çok az bildiri bu kamptan sızdırılabiliyor. Tutuklu yakınlarının ise cezaevinde bulunanlarla görüşmek için aylarca beklemeleri gerekiyor.

Azam Fermonov Ban Ki-moon’a gönderdiği bu mektubun kendisi için son şans olabileceği için BM Genel Sekreterinin kendisini himayesine almasını istiyor. 9 yıl hapis yatan Fermonov Nukus şehrinden 300 kilometre uzaklıkta olan “Jaslik” cezaevinden Mayıs ayında tahliye edilecekti fakat Karakalpakstan Özerk Cumhuriyeti Kungrad Bölge Mahkemesi Nisan ayında Farmonov’u “yasal taleplere itaatsizlik suçundan” yine beş yıl yirmi altı gün hapis cezasına çarptırdı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın