Özbek parası iki ayda yüzde 20 değer kaybetti

20.05.2015

Özbek somu son iki ayda dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti, bir dolar 5 bin som oldu

Özbekistan’ın milli para birimi Som son iki ayda ABD doları karşısında yüzde 20 oranında değer kaybetti. Ülkede döviz alım satımı kara borsada gerçekleşiyor.

Özbek kara borsasında 20 Mart’ta 4 bin som olan bir ABD doları 17 Mayıs’ta 4 bin 800 – 5 bin Soma kadar yükseldi. Özbekistan’da dolar uzun bir aradan sonra ilk defa bu kadar yükselmiş oldu.

Uzmanlara göre halkın büyük kısmını yoksulluğa iten bu mali ve ekonomik krizin birkaç nedenlerinin başında girişimcilerin ve işadamlarının hükümete, özellikle mali sahayı kontrol eden birimlerine güvenin tamamen kaybolduğunun ve bundan dolayı faaliyetlerini duraklatması.

Özbek ekonomistler, krizin Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kamu görevlilerinin sorumluluğunu arttırmaya yönelik alışılmış kararnameleri ile düzelmeyeceğini ifade ediyor.

Özbekistan dışında çalışan göçmen işçilerden gelen döviz gelirlerindeki azalma da somun değerinin düşmesinde etken olarak gösteriliyor. Ayrıca Özbekistan’daki bürokratik zorluklar ekonominin daralmasını etkiliyor.

Dünya Bülteni

Ülkede girişimciler ve işadamları hükümetle ilişkileri normalleştirip yatırımlarını sürdürmeyi amaçlarken bürokrat ve idareciler ise maaşları ile yetinmediği ve rüşveti gelir kaynaklarına dönüştürdükleri için buna yanaşmıyor.

Alakalı yazılar

Yorum yazın