Tacikistan’da Arapça isimlere yasak geliyor

08.05.2015

Ülke lideri İmamali Rahman, çocuklara Arapça isim verilmesinin yasaklanmasını öngören bir kanun hazırlanması için talimat verdi

Tacikistan’da kamusal alanda başörtüsü ve sakal yasağından sonra şimdi de çocuklara Arapça isim konulması yasaklanıyor.

EuroAsianet’te yer alan habere göre Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, ülke meclisine yeni doğan çocuklara Arapça isim konulmasının yasaklanmasını öngören bir kanun hazırlanması için talimat verdi.

Tacikistan Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada hazırlanan kanunun tüm yabancı dillerdeki isimlerin yasaklanmasını içerdiği belirtildi. Açıklamada kanunun yürürlüğe girmesi halinde Arapça isimlerin yanında yabancı dildeki çiçek isimlerinin de çocuklara verilemeyeceği kaydedildi. Ancak kanunun daha çok son dönemlerde artan Arapça, özellikle İslam büyüklerinin isimlerinin çocuklara verilmesinin engellenmesi için çıkarıldığı yorumları yapılıyor.

Kanunda ayrıca Adalet Bakanlığı’nın çocuğuna isim vermekte zorlanan aileler için isim listesi hazırlayacağı da belirtiliyor.

Kanun tasarısı şimdiden yüzde 98’i Müslüman olan ülkede tepkilere neden oldu. Muhalifler kanunların geriye yürümeyeceğini fakat yasanın yürürlüğe girmesi halinde kendisi de Arapça bir isme sahip olan ülke lideri İmamali Rahman’ın adını değiştirmesi gerektiğini ifade ediyor.

İslam’a ve Müslümanlara yönelik ciddi baskıların olduğu ülkede 18 yaşından küçüklerin camiye girmesi, erkeklerin kamusal alanda sakallı olması, kadınların ise başörtüsü giymesi yasak durumda.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın