Özbekistan’da polis başörtülü kadınlara müdahale etti

Özbekistan’da bazı bölgelerde sivil polislerin Müslüman kadınların başörtüsünü zorla çıkarttığı bildiriliyor…

Özbekistan’ın kuzey bölgesindeki Fergana vadisinin Kokand ve Margilan şehirlerinde çarşı ve pazarlarda sivil kıyafetli güvenlik görevlileri Müslüman kadınların başörtüsünü zorla çıkartıyor.

“Ozodlik” radyosunun haberine göre Margilan şehrindeki “İpek fabrikası” pazarında güvenlik görevlilerinin 22 Nisan sabahından bu yaba başörtülü hanımlara müdahale ediyor.

Radyoya ismini açıklamadan konuşan Margilanlı bir kişi olayı şöyle anlattı:

“Bugün şehrin İpek fabrikası pazarında başörtülü Müslüman kadınlara başı açık bir kadın müdahale etti. 10’a yakın sivil kıyafetli güvenlik görevlisi karşı koyanları polis merkezine götürmekle korkuttu. Öğle saatlerine kadar pazarda başörtülü kadın kalmadı.”

Margilan şehir pazarında dükkan sahibi olan bir Müslüman, bir grup güvenlik yetkilisinin pazarda çalışan ve alışveriş yapan Müslüman kadınların başörtüsünü zorla çıkarttıklarını kendi gözleriyle gördüğünü söyledi. Dükkan sahibinin açıklaması şöyle:

“Biz erkekler bir şey yapamıyoruz, sadece üzüntüden ağlıyoruz. Doğrusu ben de gördüklerimden etkilenerek ağladım. 50-60 yaşındaki Müslüman kadınların bile başörtülerini zorla çıkarttılar. Siyah takke giyen erkeklere ise 200 bin Som (yaklaşık 80 dolar) ceza kesiliyor.”

29 Martta İslam Kerimov yeniden Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ülkenin bütün bölgelerinde Müslümanlara karşı tutuklama ve baskı politikaları arttı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın