Nazarbayev: Kazak dili ülkenin geleceği için önemli

Kazakistan lideri Nazarbayev, ülkenin anadiline ilgi olmamasından şikayet ederek devletin geleceğinin anadilin korunmasında olduğunu söyledi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak dilinin gelişmesinin ülkenin geleceği için hayati önem taşıdığını söyledi.

“Acorda” basın servisinin haberine göre Nazarbayev, “Kazak dilini geliştirme Fonu” temsilcileri ile yaptığı görüşmede devlet dili ile ilgili büyük sorunlar olduğunu belirterek bunun çabucak çözülecek bir sorun olmadığını söyledi. Nazarbayev, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kazak dilinin toplumda tam olarak yerleşmesi için uzun çok çalışmamız gerekir. İşe genç nesilleri yetiştirmeden başlamalıdır. Kazak dilinin gelişmesine kapsamlı ilmi ve maddi yardım sağlamamız, bu alanda aydınlarımızı seferber etmemiz gerekir.”

Kazakistan’da “Devlet Dilini Geliştirme Fonu” 2008 yılının Eylül ayında Nazarbaev’in girişimiyle kurulmuştu. Fonun temel amacı Kazak dilinin ülkede ve yurtdışında teşvik edilmesi için projeler üreten toplumsal girişimleri desteklemek…

1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan’da ülke mevzuatı bile Kazak dilinde değil. Ülkenin yüzde 63’ü Kazaklardan, yüzde 27’si Ruslardan, kalanı ise diğer Orta Asya halklarından oluşuyor. Ülkenin birinci Resmi dili Kazakça, ikincisi ise Rusça fakat Rusça daha yaygın kullanılıyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın