Başkurdistanlı kadın tek başına cami inşa etti

Başkurdistanlı Fanziye Karmanova büyük bir kısmını finanse ederek ve bizzat inşaatta çalışarak cami inşa etti

Rusya’nın Sibirya ormanları ile çevirili Hanti-Mansiysk Özerk bölgesinde yaşayan Fanziye Karmanova isimli 68 yaşındaki Müslüman kadın tek başına çalışarak altı yılda cami inşa etmeyi başardı.

Fanziye Teyze Başkurdistan’ın Kuzbaevo Buraevskogo bölgesinde 1947 yılında doğdu. İslam’ı büyükannelerinden öğrendi. Büyükanneleri İslam’ı yaşayan dindar kadınlardı. Kur’an okuyorlar, beş vakit namazlarını zamanında kılıyorlardı. Fanziye teyze çocukken onlardan Allah sevgisi ve O’na itaat ve ibadeti öğrendi. Sonraki dönemlerde komünist ideoloji insanları İslam’a yabancılaştırdı. Fanziye Karmanova ancak 40’lı yaşlarında gerçek dinine ve köklerine geri dönebildi.

Karmanova, Sibirya’nın derinlerindeki Sovyet şehrine taşındığında burada ne bir cami ne de Müslümanlara ait bir kuruluş bulabildi. Fanziye Karmanova, burada Kuran okumayı bilen biriyle tanıştı. Kalan Tatarlar ve Başkurtlar da ona uyarak bu kişiden Kur’an öğrenmeye başladı. Böylece sohbetlerde ve iftarlarda bir araya gelen bir cemaat oluştu. İnsanlar bir camiye ihtiyaç olduğundan söz ediyorlar, ama kimse inşa etme cesaretini bulamıyordu.

Tam bu sırada Fanziye Karmanova, tek başına çalışarak altı yılda camiyi inşa ettirdi. İnşaatta bizzat çalışan Fanziye Teyze ibadethanenin masraflarının tamamına yakınını da cebinden karşıladı.

Bölgedeki Müslüman cemaati şimdi camiye sahip olmanın mutluluğunu paylaşıyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın