Doğu Türkistan’da 1 milyon insan susuz

Doğu Türkistan’ın Hoten şehrinde Çin’in su vermemesi sebebiyle 1 milyon insan hastalık tehlikesiyle karşı karşıya…

Doğu Türkistan’ın Hoten bölgesinde Çin işgal yönetiminin iki sene önce uygulamaya koyduğu tasarruf projesi sonucu 1 milyondan fazla insan temiz sudan mahrum şekilde yaşıyor.

Şehir sakinlerinden alınan bilgiye göre 2 milyon nüfusa sahip şehirde sadece 750 binlik bir nüfus suya sahip olabilirken susuzluk sebebiyle salgın hastalıklar da artıyor. Şehre suyun 1995’teki nüfus rakamlarına göre verildiği ve bu sebeple su sıkıntısının her geçen gün arttığı belirtiliyor.

Çin yönetimi ise iki yıldır üzerinde çalıştığını iddia ettiği temiz su projesi ile şehrin suya kavuştuğunu iddia ediyor ancak Uygur yöneticiler bu ifadeleri yalanlıyor ve halkın temiz suya ulaşmasında ciddi sıkıntılar çektiklerini, uzak bölgelerdeki kaynaklardan eve su taşımak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Şehir halkı, kış şartları sebebiyle donan kaynaklardan evlerine su taşıyor.

Uygurlar, şehre sınırlı miktarda verilen suyun da dezenfekte edilmediğini ve temiz olmadığını ifade ediyor. Bu sebeple şebeke suyunu içenlerde de çeşitli hastalıklara rastlandığı kaydediliyor.

Dünya Uygur Kongresi’nden yapılan açıklamada da Hoten şehrinde susuzluk sorununun ciddi boyutlara ulaştığı ve işgalci Çin yönetiminin bu konuda gerekli adımları atmayarak şehir halkını cezalandırdığı ifade edildi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın