Almanya Özbekistan ile yeni bir gizli askeri anlaşma imzaladı

Almanya’da yayınlanan Tagesspiegel gazetesi köşe yazarı Claudia von Salza Özbekistan’la yapılan yeni askeri anlaşmanın gizli yönlerini kamuoyuna açıklayan bir yazı yayınladı.

Salza’nın yazısında özetle şöyle denildi:

“NATO Afganistan’ı terk ederken bu memlekette 12500 askerini Afgan güvenlik güçlerinin eğitmek ve onlara danışmanlık yapmak için bırakmaktadır. Bunlardan 850 tanesi Alman Silahlı küvetlerinin askerleridir. Dolaysıyla Bundeswehr Özbekistan’ın Termiz şehri yakınındaki hava üssünü kullanmaya devam edecektir.

Almanya hükümeti Özbek tarafı ile bu üssün kullanılması hakkında gizli olarak 2014 yıl 1 Eylülde Taşkent’te bir anlaşma imzaladı.

“Ancak, Alman halkı hala bu anlaşmanın içeriğinin farkında değildir: Dört yıl önce imzalanan ve Eylül ayında yenilenen bu askeri anlaşma hakkında Alman hükümeti ısrarla sessizliğini koruyor.”

” Özbek rejiminin bu tur anlaşmalar için çok para aldığı ve ya talep etiği bilinmektedir. 2010 yılında eski Alman Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Gutenberg Kerimov hükümetine yılda 15,950 Milyon Euro ödemeyi kabul etmişti. 2002 yılından bu yana Almanya’nın Özbekistan’a askeri işbirliği için 120 Milyon Euro ödedi. 000.000 € ile ödedi. Ancak bu paralar termiz’deki askeri havaalanının altyapısını desteklemek için kullanılmadı. Bu amaçlar için Alman hükümeti 2002 yılında 20,400 Milyon Euro ödemek mecburiyetinde kaldı. Almanya’nın yeni anlaşma kapsamında ne kadar para ödeyeceği bilinmiyor. Ancak Rus basınına göre, bu sefer Özbekistan çok daha büyük bir miktar para talep etmiştir.

inopressa.ru

Alakalı yazılar

Yorum yazın