Avrasya Birliği yürürlüğe girdi

Rusya, Kazakistan ve Belarus liderliğinde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği bugün itibariyle yürürlüğe girdi

Eski Sovyet ülkelerinde mal, hizmet ve paranın serbest dolaşımını öngören Avrasya Ekonomik Birliği bugün yürürlüğe girdi. Avrasya entegrasyonunun yeni bir başlangıcı olarak kurulan birliğin ilk başkanlığını Belarus yapacak.

Mayıs ayı içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenka’nın imzaladığı anlaşma ile oluşturulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne ilk katılan ülke Ermenistan olurken Kırgızistan’ın üyeliği ise 1 Mayıs 2015’te gerçekleşecek.

Türkmenistan ve Özbekistan, birliğe katılmayacağını belirtirken Tacikistan önceki gün kendilerine teklif geldiğini ve konuyu değerlendirdiklerini açıklamıştı.

SOVYETLER YENİDEN Mİ CANLANIYOR?

Moskova’nın liderliğinde oluşturulan bu ticari blok, Sovyetler Birliği’nin tekrar oluşturulması manasına geldiği şeklinde yorumlanıyor.

Avrasya Birliği ile ilgili en büyük eleştiri eski Sovyetler’in yeniden canlandırılması yönünde yapılmıştı. Bu konuyla ilgili olarak Nursultan Nazarbayev, Sovyetler Birliği’nin yeniden kurulmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek Kurulan Gümrük Birliği’nin Sovyetler Birliği’nin yeniden canlandırılması ve kurulmasını amaçladığını ancak beyinsizler düşünebilir.” demişti.

Birlik, 180 milyon nüfusa hitap ederek üye ülke vatandaşlarına serbest ticaret ve istihdam açısından da fırsatlar sunacak.

Avrasya Birliği’nin ilk kez bağımsızlığının hemen sonrasında Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev telaffuz etmişti. Bu teklif, şekil ve mahiyet değiştirip, 2014 yılında Putin’in projesi olarak hayata geçti.

Putin ve Nazarbayev’in bugün ayrıca Kazakistan’ın ilk nükleer enerji santralinin kurulmasına yönelik antlaşma için bir görüşme yapmaları da bekleniyor.

Dünya Bülteni

 

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın