Rusya’ya göre Taliban Orta Asya’da iki üs kurmuş

Putin’in Afganistan’dan sorumlu temsilcisi, Taliban’ın Türkmenistan ve Tacikistan sınırlarında iki üs kurulduğunu öne sürdü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan’dan sorumlu temsilcisi Zamir Kabulov Taliban ve diğer silahlı grupların yabancı askerlerin ülkeyi terk etmeye başlamasından faydalanarak savaşı kazanmak için çabaladıklarını söyledi. Rus diplomat, Türkmenistan ve Tacikistan sınırlarında iki üs kurulduğunu öne sürdü.

Kabulov’a göre bu sene Afganistan’da büyük bir tehdit halini alacak yeni bir faktör ortaya çıktı. Temsilci, “IŞİD mensuplarının buraya kaydırılmaya başladığından bahsediyorum. Şimdilik küçük bir grup, yüz, belki biraz daha fazla kişi Afganistan’a transfer edildi” dedi.

Putin’in temsilcisi IŞİD’in başka silahlı gruplara üstünlük sağlamasının çok tehlikeli gelişme olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sadece Afganistan ile sınırlı olmayacak topyekûn bir savaşın habercisi olur. Silahlı mücadelenin Orta Asya’ya taşınması kaçınılmaz olur. Şimdiden Türkmenistan ve Tacikistan sınırlarında iki üs kurdular. Bu üslerde yeterince büyük askeri kuvvete sahipler. Tacikistan sınırındaki üste 4-5 bin, Türkmenistan sınırındakinde ise 2 bin 500 savaşçı bulunuyor. Militanların esas kısmı Orta Asya’dan gelen göçmenlerdir.

Rus diplomat Orta Asya asıllı silahlı grupların ideolojik olarak daha güçlü durumda olduklarını, çünkü onlar memleketleri için savaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Kabulov Tacikistan ve Özbekistan hükümetlerinin kendilerine yönelik tehdit ile ilgili gereken tedbirleri aldıklarını da söyledi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın