Beş Guantanamo mahkumu Kazakistan’a nakledildi

ABD, Guantanamo’dan, 3’ü Yemenli 2’si Tunuslu 5 şüpheliyi daha Kazakistan’a göndererek serbest bıraktığını duyurdu

ABD, Guantanamo mahkumlarını serbest bıraktığını söyleyerek başka ülkelere göndermeye devam ediyor. Guantanamo’da esir tutulan ikisi Tunuslu, üçü Yemenli beş Müslüman Kazakistan’a gönderildi.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden bir yetkili Kazakistan’a gönderilen mahkumların transferden sonra artık serbest olduklarını söyledi. Ancak yetkili, ABD ile Kazakistan arasındaki konuyla ilgili güvenlik anlaşması konusunda detay vermedi, serbest bırakılan kişilerin nasıl kontrol altında tutulacağı konusunda da bilgi vermedi.

ABD, bu yıl içerisinde toplam 28 Guantanamo mahkumunu çeşitli ülkelere transfer etmişti. Bu ülkeler arasında Uruguay ve Afganistan da bulunuyor. Bu sayı 2009 yılından bu yana Guantanamo’dan başka ülkelere transfer edilen en fazla kişi sayısı olarak ifade ediliyor.

ABD’li yetkililer, Guantanamo’da hala 127 mahkumun bulunduğunu belirtiyor. ABD Başkanı Obama, göreve geldiğinde Guantanamo hapishanesini kapatma sözü vermişti.

ABD, Guantanamo’dan çıkarılan ve Kazakistan’a transfer edilen üç Yemenli mahkumun kimliklerini açıkladı. Bu kişilerin 2001 yılında Pakistan askerleri tarafından yakalanan, Asım Sabit Abdullah el Helaki, Muhammed Ali Hüseyin Henayna ve Sabri Muhammed İbrahim el Kureyşi oldukları bildirildi. 12 yıldan bu yana Guantanamo’da esir tutula bu üç kişinin serbest bırakılması için beş yıl önce ABD Başkanı Obama’nın güvenlik ekibi bir tavsiye açıklamasında bulunmuştu. Üç Yemenli Guantanamo mahkumu, açıklamadan ancak beş yıl sonra serbest bırakıldılar.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın