Halkın dindarlığının artması Kırgız hükümetini düşündürüyor

Kırgızistan’da dini aşırılıkla mücadele Koordinasyon Konseyi 26 Aralıkta yaptığı toplantısında “2014-2020 yıllar döneminde dini alanda devlet politikası programının” uygulanmasını değerlendirdi.

Konsey toplantısı Başbakan Yardımcısı Abdyrakhman Mamataliev başkanlığında yapıldı.

Kırgız hükümetin basın servisine göre toplantının açılışında konuşan A.Mamataliev memleketinde dindarlığın artması ile birlikte; özellikle etnik-dinsel alanında aşırılığın yıkıcı belirtilerinin ulusal güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.

“Bu alanda yaptığımız araştırmalar dini aşırılığın önlenmesi için yasal ve kurumsal çerçevenin oluşturulması rağmen, bu alandaki çalışmaların etkisiz olduğunu göstermektedir. Devlet kurumları yöneticileri “yıkıcı dini hareketlerin faaliyetlerine ilişkin konulara” formalite gözlüğünden bakmaktadırlar”, dedi o.

Kırgız Başbakan Yardımcısına göre memlekette dini konuların gelişmesi ve değerlendirilmesinde bir dizi sorunlar vardır. Özellikle, aşırılıkla mücadele etmesi gereken kurumların kendi aralarında etkili ve önleyici işbirliği yoktur.

Örneğin, yetkili makamlar dini aşırılık yanlısı olan gruplara para akışı konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip değiller. “Dini aşırılıkla mücadele konusu çok karmaşık ve zor bir konudur. Bu sorun dini eğitim, din uzmanları becerilerinin geliştirilmesi, genel insani değerlerin propagandası ile birlikte ele alınmalıdır. Devlet ve dini kurumlar toplumun, inananların ve devletin kendi yararına bu konuda işbirliği yapmalıdırlar”, dedi yine A.Mamataliev.

ca-news.org/

Alakalı yazılar

Yorum yazın