HRW: ABD, Özbekistan hükümetini cezalandırmalı

HRW, ABD Özbekistan’ı insan hakları ihlalinden dolayı cezalandırmalı dedi

Uluslararası İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) ABD’nin Özbekistan’daki insan hakları ihlallerinden dolayı, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov yönetimini cezalandırmasını istedi.

HRW uzmanları tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi, “ABD Başkanı Barack Obama Yönetimi 1-2 Aralık’ta Özbekistanla yapılacak ikili görüşmelerde, Özbekistan’daki insan hakları konusundaki ihlalleri gündeme getirmeli ve acilen bu durumun iyileştirmek için yaptırımlar dahil olmak üzere sert tedbirler almalıdır.”

HRW Orta Asya uzmanı Steve Swerdlow, “Kendi halkına karşı zülüm siyasetini devam ettirmekte olan Özbek hükümetinin yetkilileri gerekirse bu politikalarından dolayı kendilerine ceza uygulanacağını net olarak bilmelidir” ifadelerini kullandı .

Özbekistan-ABD arasındaki yıllık ikili istişareler iki hükümet arasındaki görüşmeler devamlı hale geldi ve bu amaçla ABD Dışişleri Bakanı Güney ve Orta Asya Yardımcısı Nisha Bisval Taşkent’te bulunuyor.

HRW açıklamasında, “ABD yönetimi Özbekistan’daki insan hakları ihlallerinden dolayı Özbek yetkililerin varlıklarını dondurma, onlara vize yasakları getirme gibi çareleri görmelidir. HRW göre ABD Özbekistan hükümetine askeri yardım konusunda kısıtlamalar da yapmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın