Özbek muhalifi Rus istihbaratı Kerimov’a teslim etmiş

Özbekistanlı muhalif sinema sanatçısını Rusya istihbarat servislerinin yakalayarak Kerimov yönetimine teslim ettiği belirtiliyor

Rusya’da Özbek istihbaratı tarafından kaçırıldığı sanılan muhalif sanatçı ve sineme yapımcısı Mirsobir Hamidkariev, Rus gizli servisi tarafından kaçırılarak Özbekistan’a teslim edildiğini açıkladı.

Özbek sanatçının avukatı Illarionu Vasilyev, Taşkent’te görülen dava esnasında yaptığı açıklamada mücekkilini kaçıranların Rus Gizli Servisine balı olduklarını ve onu

37 yaşındaki sinema yapımcısı Mirsobir Hamidkariev, 9 Haziran’da Moskova’nın merkezinde belirsiz kişiler tarafından kaçırılmıştı. Özbek muhalif sanatçı ailesi ile Rusya’ya siyasi sığınma talebi için gitmişti.

Taşkent’te Mirsobir Hamidkariev hakkında “yasadışı sivil ve dini dernekler oluşturma, dini aşırılık, ayrılıkçı, fundamentalist veya diğer yasaklı örgüt kurma katılma ve yönetme suçlaması ile dava açıldı.

Özbek muhalif sanatçının avukatı Illarionu Vasilyev müvekkilinin Rus istihbaratı tarafından kaçırıldığını ve savcılığın suçlamalarını kabul etmediklerini söyledi.

Özbekistan yönetimi, kendisini eleştiren herkes özellikle aydın ve sanatçılar hakkında farklı gerekçelerle dava açıyor ve hapis cezaları veriyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın