Özbekistan’da seçimlerde icazetli dört parti yarışacak

Özbekistan’da yıl sonunda yapılacak seçimlere sadece icazet alan dört partinin 40 bin imza toplayarak katılma hakkı elde ettiği açıklandı

 

Özbekistan’da 21Aralık’ta yapılacak seçimlerde ülkenin cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un 25 yıllık iktidarı boyunca yapılan diğer seçimlerde olduğu gibi onay alan 4 parti yarışacak.

Özbekistan Merkez Seçim Kurulu (MSK) sekreteri Nizomitdin Nurmatov seçimlere Girişimciler ve İşadamları Hareketi’nin siyasi kolu olan Özbekistan Liberal Demokrat Partisi, Özbekistan “Milly Tiklanish” (“Ulusal Uyanış”), Demokratik Partisi, isim değiştiren eski Komünist parti, yani Özbekistan Halk Demokratik Partisi ve Özbekistan “Adolat” (“Adalet”) Sosyal-Demokrat Partisi’nin katılacağını açıkladı.

Nizomitdin Nurmatov bu siyasi partilerden her birinin seçimlere katılmak için istenen 40 bin imza topladıklarını ve bunu kanıtlayan dosyaları MSK’ya teslim ettiklerini bildirdi.

Muhalif siyasi partilerin seçimlere katılmasına her zamanki gibi yine izin verilmeyecek.

Özbekistan Meclisi, 2005 yılndan bu yana Senato ve Yasama organı olarak iki kısımdan oluşuyor. Senato vekilleri il Konseylerinde seçiliyor. Cumhurbaşkanı da Senato üyelerinden bazılarını atıyor. Yasama organı milletvekilleri ise siyasi partilerin katıldığı halk oylaması ile belirleniyor.

Özbekistan Meclisi “normal” olarak her yılı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde toplantılar yapıyor ve Kerimov hükümeti tarafından hazırlanan yasaları oybirliği ile onaylıyor. Milletvekillerinin özgür fikir bildirme, yasa tasarısı hazırlama ve basına konuşma hakları bulunmuyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın