Stalin Kazak atlarını da katletmiş

SSCB’nin en karanlık dönemi sayılan Stalin döneminde Türkmenistan’daki Ahalteke atlarının yanısıra Kazakistan’daki atlara da katliam uygulandığı ortaya çıktı.

 

Sovyetler Birliği’nin diktatör lideri Stalin döneminde sadece halka değil hayvanlara da katliam yapıldığı ortaya çıktı. 1930 yıllarda kollektifleştirme, yani insanların özel mülküne el konularak devlet mülkünü oluşturma politikası neticesinde Kazakistan’da kıtlık meydana gelmiş ve çeşitli hesaplara göre 2 milyon insan kadar insan açlıktan ölmüştü. Bu yıllarda Kazak atlarının da imha edildiği belirtiliyor.

Kazakların ünlü tarihçisi ve etnoloji uzmanı Ahmet Toktabay Kazak bozkırlarında 1928 sayımına göre 4,5 milyon at bulunduğunu ancak 1933 yılına gelindiğinde sadece 200 bin at kaldığını söyledi. Toktabay’a göre Sovyet rejimi sonradan Rus ilim adamı Prijivalski’nin adı ile anılan bu atları sadece boyları küçük olduğundan gereksiz saymış ve onları barbarca telef etmişti.

Kazak atlarının boyu 140-145 santimetre civarında idi. Sovyetler Birliği ise 150 santimetreden daha büyük atlara ihtiyaç olduğunu belirtiyordu. Bu nedenle yaklaşık 4 milyon Kazak atı otomatik silahlarla vurularak katledilmişti. Ünlü tarihçiye Toktabay’a göre SSCB yetkilileri, bu atların Kazak bozkırlarında özgürce koşmalarından da rahatsızdı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Doğu Kazakistan eyaleti valisi Berdibek Saparbaev, akademisyenler ve işadamları ile bir toplantı yaptı.  Bu toplantıda bölgeyi canlandırmak için plan ve projeler masaya yatırıldı.
Toplantıya katılan Ahmet Toktabay Kazak atlarının yeniden üretilmesi ve tabiata salınmasını önerdi.  Yetkililerin bu öneriyi onayladıkları ve at çiftliği yapmak için yüzlerce dönümlük arazi sözü verdiği belirtiliyor.

Abdurrahman Ceyhun/ Dünya Bülteni 

Alakalı yazılar

Yorum yazın