Özbekistan’da doktor ve öğretmenlerden ilginç ‘cami’ nöbeti

Özbekistan’da polisler bağımsızlık günü öncesi güvenlik işlerine kaydırılınca öğretmenler ve doktorlar 18 yaşından küçüklerin camiye alınmaması için cuma namazında polisin yerine görev yaptı

Özbekistan’da İslam Kerimov idaresinin Müslümanlara yönelik baskıları ve İslam düşmanlığı trajikomik sahnelere kadar ulaştı.

“Ozodlik” radyosunun bildirdiğine göre 15 Ağustos Cuma günü ülkenin başkenti Taşkent’te okullardaki öğretmenler ve hastane doktorları Cuma namazına gelen küçük yaştaki Müslüman çocukları camilere sokmamak için seferber edildi. Öretmenler ve doktorlar camilerde nöbet tutarak polise küçük yaştaki çocukları yakalamaya yardımcı oldular.

Kamu çalışanlarına böyle “özel” bir görev verilmesinin Özbekistan’da 1 Eylülde düzenlenecek bağımsızlık bayramı törenlerinden dolayı güvenlik güçlerinin olağanüstü hale geçmesi ile ilgili olduğu bildirildi. Bu sebeple Cuma günleri camileri kontrol edecek polis sayısında azalma oldu ve şehir yönetimi bu görevi öğretmenlere ve hastane doktorlarına verdi.

“Ozodlik” radyosuna konuşan Taşkent şehri Mihrabad ilçesi polikliniği doktoru ve Şayhantavur ilçesindeki bir okulun öğretmeni kendileri ve çalışma arkadaşlarının Cuma günü başkentteki Katta Ka’nı, Jurabek ve Novza camilerinde polise küçük yaştaki çocukları yakalamaya yardımcı olduklarını söyledi.

Özbekistan’da 18 yaşından küçük çocuklarla öğrencilerin camilerde ibadet etmesi yasak. Dolayısıyla cami girişlerinde genellikle polis görev yapıyor. Ülkede kamu görevlileri tıpkı Kuzey Kore’de olduğu gibi rejimin istediği şekilde ve yerlerde görevlendirilebiliyor. Bu sebeple şehirlerde temizlik işleri yapmak, kamu inşaatlarının yapımında çalışmak, sonbaharda pamuk toplamaya katılmak Özbek öğretmenler ve hastane çalışanları için “normal” görevler.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın