Rusya’dan Kırgızistan’a ‘Avrasya Birliği’ yardımı

Rusya, Kırgızistan ekonomisinin Avrasya Birliği’ne hazır hale gelmesi için 500 milyon dolar yardım sözü verdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ülkesinin Kırgızistan’a ekonomisini Avrasya Ekonomik Birliği standartlarına hazırlamak için 500 milyon dolar yardım edeceğini bildirdi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kırgızistan lideri Almazbek Atambayev arasındaki görüşme sonrasında gazetecilere verdiği demeçte “Kırgız ekonomisini hızla geliştirmek ve Avrasya entegrasyon süreci ile uyumlu hale getirmek için gereken anlaşmalar imzalandı. Bizim yardım olarak vereceğimiz 500 milyon dolar Kırgız ekonomisinin Avrasya Ekonomik Birliği entegrasyon sürecine mümkün kadar kolay girmesine katkı sağlayacaktır”, dedi.

2014 yılı içerisinde sayca dördüncü Putin Atambayev görüşmesi gerçekleşmiş oldu. 2013 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 17 oranında artış göstererek 2.14 milyar dolara ulaştı.

Lavrov, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) çerçevesinde iki ülke arasında askeri-teknik işbirliği alanında gerçekleştirilecek eylem planlarının onaylandığını da belirtti.

Ayrıca Rus bakan iki liderin enerji sektöründe önemli projelerin uygulanması konusunda anlaştıklarını ve bu anlaşmanın Kambarata ve Yukarı Narın hidroelektrik istasyonlarının kullanmasını kapsadığını söyledi.

29 Mayıs’ta Astana’da Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısında Vladimir Putin ve Almazbek Atambayev 1 milyar dolarlık sermaye öngören Kırgız-Rus Kalkınma Fonu kurulması konusunda anlaşma imzalamıştı.

Kırgızistan yönetimi Rusya’ya ihracatı artırmak maksadıyla aylar öncesinde girişimlerde bulunmağa başladı. Kırgızistan ekonomi bakan yardımcısı Danil İbrayev Avrasya Komisyonundan resmi talepte bulunduklarını bildirdi. Talebin kabul edillmesi durumunda Kırgizstan özel labaratuvar belgesine gerek kalmadan Rusya’ya et ihraç edebilecek.

Bunun yanı sıra Kırgızistan tarım bakanı temsilcisi Jumabek Akılbekov Novosibirsk ve Yekaterinburg gibi Rusya şehirlerine yıllık 200 ton sebze satabilmek için girişimlerin devam ettiğini bildirdi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın