Doğu Türkistan Platformu Çin’i protesto etti

Doğu Türkistan Maarif Derneği Genel Başkanı Oğuzhan: “Ortadoğu’da bir İsrail varsa Uzakdoğu’da da bir İsrail var, onun adı da Çin’dir”

Türkistan-Der Genel Başkan Burhan Kavuncu: “110 milyon Türkistanlı Çin zulmüne karşı tek bir vücut olmalıdır”

Çin’in Doğu Türkistan’da bir süredir devam eden saldırıları İstanbul’da protesto edildi.

Doğu Türkistan Platformu öncülüğünde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve üyeleri, Sarıyer’deki Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. Eyleme Türkistan-Der de destek verdi.

Kadınların ve çocukların da katıldığı etkinlikte, Türkiye ve Doğu Türkistan bayrakları taşındı, Çin aleyhinde slogan atıldı.

Çin, Rusya, İsrail ve ABD bayraklarının da yakıldığı eylemde, “İşgalci kızıl Çin, Türkistan’dan defol”, “Türkistan, bizimdir, bizim kalacak”, “Doğu Türkistan halkı adalet, özgürlük ve bağımsızlık istiyor”, “Türkiye, uyuma kardeşine sahip çık” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Başkonsolosluk bahçesine yumurta ve domates fırlatan eylemcilerin, güvenlik bariyerlerini yıkma girişimi polisler tarafından engellendi.

Sağanak altında yapılan eylemde, Çin zulmü altındaki Müslümanların özgürlüklerine kavuşmaları için dua edildi.

UZAKDOĞU’NUN İSRAİL’İ DE ÇİN’DİR

Doğu Türkistan Maarif Derneği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan, buradaki konuşmasında, Çin’in 28 Temmuz’dan beri Doğu Türkistan’da katliam yaptığını ifade etti.

Oğuzhan, “Ortadoğu’da bir İsrail varsa, Uzakdoğu’da da bir İsrail var, onun adı da Çin’dir. Ortadoğu’da bir Filistin var, Müslümanlar kan ağlıyor, Uzakdoğu’da da Doğu Türkistan var, Müslümanlar kan ağlıyor” diye konuştu.

Çin’in hava saldırılarında Kaşgar’ın Yeken ilçesine bağlı 3 köyün yerle bir edildiğini belirten Oğuzhan, çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlı en az 3 bin kişinin hayatını kaybettiği bilgisini aldıklarını söyledi.

Oğuzhan, “dünyanın süper gücü iddiasındaki vahşi Çin’in, Doğu Türkistan’da hiçbir savunma gücü olmayan halka karşı katliam yaptığını” savundu.

Doğu Türkistan’ın felaket, savaş bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirten Oğuzhan, İslam alemi ve Türk dünyası başta olmak üzere tüm dünyanın Çin zulmüne karşı harekete geçmesini beklediklerini kaydetti.

Türkiye’nin acilen Çin’e nota vermesini ve Doğu Türkistan’a bir heyet gönderilmesini isteyen Oğuzhan, sivil toplum kuruluşlarını da Pekin yönetimine karşı tepkilerini ortaya koymaya çağırdı.

Oğuzhan,  mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, “İnşallah Doğu Türkistan’dan Çin işgalcileri kovacağız” ifadesini kullandı.

BAĞIMSIZ GÖZLEMCİ GÖNDERİLSİN

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk de Çin yönetiminin, Doğu Türkistan’daki Müslümanların ibadetlerini yapmalarını bile yasakladığını, ramazan bayramını halka zehir ettiğini anlattı.

Çin saldırısında camilerin de hedef alındığını, yerleşim birimlerinin bombalandığını belirten Tümtürk, “BM, AB ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tarafsız gözlemci göndererek. Doğu Türkistan’daki katliamı incelemesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Saldırıların sürdüğü Kaşgar bölgesinde sıkıyönetim ilan edildiğini ve burayla iletişimin kesildiğini anlatan Tümtürk, “İnsanlık onuru, Çin’in bu zulmüne karşı mutlaka ‘dur’ demeli” ifadesini kullandı.

Doğu Türkistan’da katliamların devam ettiğini belirten Tümtürk, İslam alemi ve Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan bu bölgeye karşı vicdani sorumlulukların yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.

Tümtürk, hükümetin Doğu Türkistan’daki Müslümanlar için de harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.

ÇİN’İN KARŞISINDA TÜRKİSTAN BİR BÜTÜN OLARAK DURMALI!

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği Türkistan-Der Başkanı Burhan Kavuncu da şunları söyledi:  “Peygamberimiz Hz.Muhammed “Benim ümmetim bir vücudun azaları gibidir. Herhangi bir uzvuna bir diken batsa, bütün vücut o acıyı hisseder” mealindeki hadis-i şeriflerinde biz müslümanların nasıl olmamız gerektiğini anlatmıştır. Ey Çin Devleti yöneticileri, biz Muhammed’in ordusuyuz. Sizin Doğu Türkistanda’ki kardeşlerimize yaptığınız bu katliam bütün İslam ümmetine bir saldırıdır. Yine Kur’an-ı Kerim’de yüce Allah şöyle buyurdular: “Muhakkak ki Allah bir binanın tuğlaları gibi saflar halinde savaşanları sevmektedir”. Bizler Doğu’suyla Batı’sıyla 110 milyondan fazla Türkistanlı, bütün Türkistan halkları, bir binanın tuğlaları gibiyiz, Bünyân-un Mersus olarak Çin devletinin zulmüne karşı kardeşlerimizin yanında olmalıyız. Bu zulümleri yapan Çin hükumeti bütün Türkistan’a, İslam ümmetine hesabını vereceğini bilmelidir “.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın