Gülnara Kerimova hakkında yeni iddia

Özbek lider İslam Kerimov’un ev hapsine alındığı yönünde haberler çıkan kızı Gülnara Kerimova’nın Letonya’da olduğu iddia edildi

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un aralarında sorunların olduğu büyük kızı Gülnara Kerimova’nın ülkeyi terk ederek Avrupa’ya gittiği öne sürülüyor.

Özbek istihbaratına yakınlığı ile bilinen Uzmetronom.com internet sitesinde yer alan habere göre Kerimova, bir süredir Baltık ülkelerinde bulunuyor. Uzmetronom.com yöneticisi Sergey Rijkov haberi çok güvendikleri kaynağın doğruladığını ve bu kaynağın bugüne kadar kendilerini yanıltmadığını söyledi.

Rijkov’a göre Gülnara Kerimova, Özbek ve uluslararası medyada yer aldığı gibi ev hapsinde tutulmadı ve bundan aylar önce Letonya’ya yerleşti.

Haberi köşesine taşıyan “Ozodlik” radyosu bu haberin kendi kaynaklarınca doğrulanmadığını yazdı. Bu radyonun güvenilir kaynağı, Özbekistan’daki yabancı diplomatlardan birinin birkaç gün önce Kerimova’yı Taşkent’teki eğlence yerlerinden birinde gördüğünü söylemişti.

Gülnara Kerimova ise Twitter üzerinden son zamanlarda kızı ile beraber ev hapsinde bulunduklarını, evlerinin Özbek istihbaratı tarafından korunduğunu ve eve kendilerinden başka kimsenin alınmadığını yazmıştı. Gülnara’nın Cambridge Üniversitesi öğrencisi olan oğlu dedesi ile aynı adı taşıyan İslam Kerimov da bir Rus televizyon kanalına verdiği röportajda annesi ve kız kardeşinin ev hapsinde olduğunu söylemişti.

Gülnara Kerimova hakkında Özbekistan, İsveç ve İsviçre mahkemelerince yolsuzluk, para kaçırma ve rüşvet suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Özbek muhalefeti içinde ülkeyi 25 yıldır baskı rejimi ile yöneten ve 2015’te yeniden Cumhurbaşkanlığına aday olmayı planlayan İslam Kerimov’un özellikle gençler arasında popüler olan Gulnara’yı sindirmek için ev hapsine attığını düşünenler de var.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın