Putin’in Çeçenistanı: Rüşvetle satın alınan barış

Moskova yetkililerine göre Çeçenistan; İnguşetya, Dağıstan ve diğer Kafkas cumhuriyetleri için bir örnek haline gelmiştir.

Moskova’ya göre, Çeçenistan bugün İnguşetya ve Dağıstan gibi istikrarsız Kafkas cumhuriyetleri için ‘barışın’ korunmasında bir model haline gelmiştir. Ancak Kremlin’in ciddi yatırımları olmasaydı Ramzan Kadirov’un özek mülkü halini alan Çeçenistan Cumhuriyeti çoktan dizlerinin üzerine çökmüş olacaktı. Moskova her sene Çeçenistan için 1 milyar 300 milyon euro ayırmaktadır. Putin için başka alternatif yoktur. Rus lider, Kafkas dünyasının temel sorunu haline gelen bu cumhuriyet için korkunç paralar ödeyerek âdeta ‘barışı’ satın almaktadır. Ancak burada bir paradoks da unutulmamalıdır: Rusya Kırım’ın ilhakını yarımada halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesi şartıyla onaylarken, 20 sene önce Çeçen halkının kaderini belirlemek istemesini dehşetli iki savaş neticesinde bastırmıştı.

Grozni’yi Fransız Depardieu ve Ornella Muti gibi yıldızlar büyük ücretler karşılığında ziyaret etmekte. Putin’in Kafkaslar’da turizm alanında mega projelere karşı olmasına rağmen Çeçenistan hükümeti Gürcistan sınırındaki Itum Kale’de “Veduchi” isminde bir kış sporu kompleksi inşaatını başlattı. Bu inşaat için bir Çeçen işadamının resmi sponsor olduğu söylense de, işin arkasında Rusya federal fonlarının olduğu bilinmektedir. Bu arada silahlı direnişçilar istikrarsız ve Selefiliğin daha yaygın olduğu komşu Dağıstan’a taşınmaya devam etmektedirler.

Pratikte Çeçenistan’da ekonomi diye bir şey yoktur. Sanayi üretimi tamamen çökmüştür. İstihdam ancak hükümet kurumlarında ve güvenlik birimlerinde mümkündür. Bu da rüşvet ya da torpil yoluyla gerçekleşir. İş bulanlar “biz işyeri için rüşvet vermekle yetinmiyoruz, aldığımız maaşın yarısını işyeri yöneticilerine vermek mecburiyetindeyiz” diyorlar.

Sovyet zamanında, Grozni’de büyük fabrikalardan birinin yöneticisi olan Mansur şu ifadeleri kullanıyor: “Hükümetin desteği olmadan özel işyeri açmak imkansızdır. Eğer biz istihdamı kendi imkanlarımız ile sağlayabilseydik, Rusya’dan bağımsız olmamız söz konusu olabilirdi. İşte Vladimir Putin ve Ramzan Kadirov bunu istememektedirler.

Sonuç: Bugün Rus vatandaşlarının dörtte biri Çeçenistan’dan kurtulmanın kendileri için mutluluk olacağını düşünüyor. Onların yüzde 40’ı bu Kafkas Cumhuriyetinin Rusya’dan ayrılmasına karşı değil. Halkın yüzde 12’sine göre bölge zaten fiilen yabancı devlet makamına gelmiş. Putin’in baş muhalifi Alexei Navalniy kendi blogunda “Eğer uluslararası yaptırımlar yürürlüğe girerse biz Grozni’ye vagonlarla para gönderemeyiz” diye uyaryor.

Kaynak : L’ Espresso
Dünya Bülteni için tercüme eden: Abdurrahman Ceyhun

Alakalı yazılar

Yorum yazın