Ilhom To‘xtaning rafiqasi: “Erim hozir qayerdaligini bilmayman”

ilham-Tohti-

Xitoyda hibsga olingan taniqli olim Ilhom To‘xtaning rafiqasi Go‘zaloy Nur To‘xta turmush o‘rtog‘ining qayerda saqlanayotganidan bexabarligini aytgan.

“Uni nima jinoyati uchun tutganlari xususida aniq gap aytmadilar. Hozirgacha bu savolga javob yo‘q”, deydi u.

45 yoshli Ilhom To‘xta Pekin Universitetida iqtisoddan dars bergan.

Go‘zaloy Nur To‘xtaning ma‘lum qilishicha, u chorshanba kuni ishdan qaytgan payt Ilhom To‘xta politsiya tarafidan allaqachon olib ketilgan bo‘lgan.

Ammo, uyda 30-40 nafarcha politsiya xodimi 6 soatga yaqin tintuv o‘tkazishgan. “Politsiya menga uyni tintuv qilish borasidagi buyruqni ko‘rsatdi”, deydi u.

Politsiya xodimlari Ilhom To‘xtaga aloqador hujjatlar, uning qalamiga mansub maqolalar va er-xotinning kompyuterini olib ketishgan.

BBC O‘zbek Xizmatiga gapirgan Go‘zaloy Nur To‘xtahozir ikki bolasi bilan uyda qolayotgani va eriga qanday ayblovlar qo‘yilayotganidan bexabarligini aytadi.

(BBC O’zbek)

 

(Doğu Türkistan Maarif Derneği’nin sitesinde haber aşağıdaki şekilde yer aldı)

Uygur aydın İlham Tohti ve Annesi Pekin’de Tutuklandı

15 Ocak saat 15 sularında, Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi Öğretim Üyesi İlham Tohti ile annesi çok sayıda Çin polisi tarafından tutuklanmış ve tartaklanmıştır. İlham Tohti’nin tutuklanması Çin Komünist Partisi Merkezi Polit bürosunun Sincan Toplantısının sonra erdiği güne denk gelmesi de oldukça manidardır. Çin Pekin Hükümeti bu toplantıda, Sincanı kalkındırmak suretiyle istikrarı sağlama stratejisini benimsemiştir. Amerikanın Sesi Radyosunun haberine göre 15 Ocak öğleden sonra saat 15 sularında İlham Tohti Pekin Merkezi Milletler Üniversitesinin kütüphanesinde çalışırken üniversite yönetimi, İlham Tohtinin hemen evine dönmesi gerektiğini söylerler. İlham Tohti evinin önüne geldiğinde , onu beklemekte olan 30-40 kadar polisi görür. Olay şöyle devam eder ; 7 ve 4 yaşlarındaki oğulları ile annesi evdeyken aniden kapı çalar. Kapıyı açtığında polisler İlham Tohtiyi tartaklayarak eve sokar. Polisler İlham Tohtiyle annesini tutuklayarak karakola götürür.

Habere göre İlham Tohtinin eşi Güzelnur Hanım eve geldiğinde, evi polislerin aradığını görür ve şok olur. Arama sonucunda polisler dört bilgisayar, üç cep telefonu(eşinin telefonu da dahil) , cdler, usbler, İlham Tohtinin anlattığı ders notları, tezleri, öğrencilerin puanları, çeşitli belgeler, banka kartları ve kasayıda götürmüşler. Polislerin araması öğleden sonra başlayıp gecenin geç saatlerine kadar sürmüştür. İlham Tohtinin eşinin gazetecilere söylediğine göre; İlham Tohtinin annesi hasta ve iki ay önce tedavi görmek için oğlunun yanına Pekine tedavi olmaya gelmişti. İlham Tohtinin tutuklanan annesinin kalp rahatsızlığı, tansiyon ve başka rahatsızlıkları olup iki ay önce Pekinde ameliyat geçirmiş. Şuan İlham Tohti ve annesinin polis tarafından nereye götürüldükleri bilinmemektedir.

Dr.Erkin EMET

Alakalı yazılar

Yorum yazın