Türk Konseyi Kültür Bakanları Toplantısı İstanbul’da Yapıldı

imagesK2JNXA5I
Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan turizm çatısı altında birleşerek, kültür ve turizm alanında işbirliği yapıyor.
Tarihi İpek Yolu coğrafyasını canlandırmak üzere bir araya gelen Türk dünyasına gelecek yıllarda Özbekistan ve Türkmenistan’ın da katılması bekleniyor.
Nahçivan Anlaşması ile 2009 yılında kurulan ve her yıl farklı temalar altında buluşan ‘Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi – Türk Konseyi’ bu yıl Bodrum’da ‘Turizm İşbirliği’ zirvesi yapacak.
Türkiye’de gerçekleştirilecek bu zirveye hazırlık amacıyla İstanbul Tarabya Otel’de üye ülkelerin Turizm Bakanlarının katılımıyla ‘Türk Konseyi Turizmden Sorumlu 1. Bakanlar Toplantısı’ gerçekleştirildi.
Türk tarihinin ilklerinden olan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Azerbaycan Turizm Bakanı Abulfas Garayev, Kırgızistan Turizm Bakan Yardımcısı Maksat Chakiyev, Kazakistan Turizm Komitesi Başkanı Murat İgaliyev ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı katıldı.
Türk dili konuşan ülkeler arasında ortak bir strateji olarak modern İpek Yolu’nun turizm faaliyetlerinin içine alınması kararını son derece önemsediklerini kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada bunun tanıtılmasına Bakanlar olarak hep birlikte destek vereceklerini söyledi.
TURİZMİ İNSANİ DİPLOMASİ ÇERÇEVESİ OLARAK GÖRÜYORUZ
“Biz turizm meselesini bir insani diplomasi çerçevesi olarak görüyoruz. Günümüzde turizm ulusal ve uluslararası boyutlarıyla yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam alanları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen önemli toplumsal ve insancıl fonksiyonları başaran büyük bir nitelik kazanmıştır.
Turizm sektörünün nitelikleri dünyada turizme yönelik ilgiyi artırmış, turizmden beklentileri bulunan ülkeleri bu endüstrinin gelişmesine daha çok önem vermeye yöneltmiştir.
Herkesin bildiği gibi toplum hayatı küreselleşmeyle birlikte sürekli gelişim ve değişim içine girmiş, bu durumla eş zamanlı olarak, refah atışıyla birlikte turizm kavramı ve sektörü hızla yeniden yapılanmış, küresel bir fenomen haline gelmiştir.
Turizmi sadece ekonomiye ilişkin bir alan olarak da görmüyoruz. Turizmi farklı kültürler arasında iletişimi diyaloğu ve anlayışı geliştiren, bu haliyle dünya barışına da katkıları bulunan bir alan olarak görüyoruz
TARİHİ İPEK YOLUNUN CANLANDIRILMASI STRATEJİMİZİN TEMELİDİR
Türk Konseyi üye ülkelerinin sahip oldukları turizm potansiyelinin aramızda kurmaya çalıştığımız çok boyutlu ve derinlikli işbirliği süreci bağlamında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz.
Ülkemiz turizm alanında dünya çapında mesafe kaydetmiş bir ülke durumundadır. Türkiye turizm alanında verdiği eğitimlerle bilgi ve tecrübelerini dost ve kardeş Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan ile paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duymaktadır.
Türk Konseyi çalışma grubu toplantıları kararları çerçevelerinde 2014 yılı içinde birer hafta süreyle Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da Bakanlığımız tarafından turizm eğitim toplantıları düzenlenmesi planlanmaktadır.
Turizm işbirliği kapsamında üye ülkeler arasında turistik ziyaretlerin artırılmasının yanı sıra tarihi İpek Yolu’nun üzerinde yer alan üye ülkelerin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle doğal güzelliklerinin tanıtımı öngörülmektedir.
Bu toplantı vesilesiyle bir kere daha vurgulamak isterim ki tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması stratejimiz açısından temel bir nitelik taşımaktadır.
Bu tür tanıtım faaliyetleri bize özgü kültürel ve düşünsel değerlerin, geleneksel el sanatlarının, dans ve müzik gibi zenginliklerimizin paylaşılmasına imkân verecektir.
Diğer yandan modern İpek Yolu güzergâhlarının belirlenerek, ortak bir tur paketi oluşturulması yönündeki turizm çalışma grubu toplantılarında ele alınan çalışmaların önem taşıdığı ve desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz.
T.C. Kültür Bakanlığı

Alakalı yazılar

Yorum yazın