Özbekistan’ın yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev kimdir? Özbekistan seçim haberleri

Ön sonuçlara göre, Pazar günkü seçimlerde en çok oyu görevdeki Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev aldı. Yürürlükteki yasalara göre ikinci bir dönem için yeniden seçildi. Ayrıca son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan edildi.

Bu arada Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu Pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçiminin ön sonuçlarını açıkladı.

Ona göre, Shavkat Mirziyoyev beş aday arasında en çok oyu alan oydu – %80,1.

Özbekistan’ın görevdeki cumhurbaşkanı en yakın rakibi Halkın Demokratik Partisi adayı Maksuda Vorisova’yı açık farkla (73,5) mağlup etti.

Maqsuda Vorisova oyların yüzde 6.6’sını aldı.

Shavkat Mirziyoyev o dönemde kendisini seçenlere teşekkür etti.

Taşkent’teki Humo Arena’da destekçilerine seslendi.

Президент Шавкат Мирзиёев

Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarının açıklanacağı kesin tarih henüz açıklanmadı.

Özbek seçim yasasına göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde ikiden fazla aday yarışırsa, kullanılan oyların yarısından fazlasını alan aday kazanır.

Dolayısıyla cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna gerek yok.

Президент сайлови

En düşük oyu Özbekistan Sosyal Demokrat Partisi’nin adayı “Adolat” Bahrom Abdurahimovich Abduhalimov (%3,4) aldı.

Özbekistan Ekolojik Partisi adayı Narzullo Oblomurodov oyların yüzde 4,1’ini aldı.

Özbekistan Demokrat Partisi “Milliy Tiklanish” adayı Alişer Kadırov, oyların yüzde 5,5’ini alarak kazandı.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu başkanı Pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “büyük usulsüzlük” olmadığını söyledi.

– Adaylar arasında uluslararası standartlara uygun gerçek bir rekabet vardı.

Мирзиёев

Shavkat Mirziyoyev, 2016 yılında Özbekistan cumhurbaşkanlığına aday olmuştu.

Bunun nedeni, Özbekistan’ı çeyrek asırdan fazla bir süredir tek başına yöneten Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un ani ölümü.

Shavkat Mirziyoyev, ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde üç rakibini de mağlup etti.

Resmi verilere göre, Shavkat Mirziyoyev oyların %88.61’ini alarak kazandı.

Shavkat Mirziyoyev, bağımsız Özbekistan tarihinde ikinci cumhurbaşkanı seçildi.

Bazı bağımsız gözlemciler Pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ezici bir zafer öngörüyorlar.

2003’ten 2016’ya kadar Shavkat Mirziyoyev, Özbekistan Başbakanı olarak görev yaptı.

İslam Kerimov’un ölümünden sonra bir süre geçici devlet başkanlığı da yaptı.

Shavkat Mirziyoyev’in ilk resmi biyografisi, Özbekistan’ın geçici cumhurbaşkanı olduğu dönemde yayınlandı.

Resmi biyografi

Оилавий сурат

1992 yılında Taşkent’in Mirzo Ulugbek ilçesine vali olarak atandı. 1996-2001 yılları arasında Cizzak bölgesi valisi, 2001-2003 yılları arasında Semerkant bölgesi valisi olarak görev yaptı ve ilçe ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkılarda bulundu.

1995-2003 yıllarında Özbekistan Cumhuriyeti Âli Meclisi milletvekili olarak siyasi, sosyo-ekonomik kalkınma ve demokratik reformların uygulanmasına ilişkin önemli yasaların geliştirilmesi ve kabul edilmesinde aktif rol aldı.

Mirziyoyev, 2003 yılında Özbekistan Cumhuriyeti Başbakanı olarak onaylandı ve 2005, 2010 ve 2015 yıllarında Âli Meclis tarafından üç kez yeniden atandı.

Sh.M.Mirziyoev, bağımsızlığın ilk yıllarından beri Özbekistan Cumhuriyeti’nin Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un yakın bir müttefiki ve danışmanı olarak çalışıyor.

Hükümet başkanı olarak Sh.M. Ayrıca, yüksek niteliklerini ve iyi organizasyon becerilerini gösterdi.

Ülke ekonomisinin gelişmesi, sanayi, cumhuriyetin ihracat potansiyelinin arttırılması, tarım sektöründe radikal reform, özellikle çiftçilik hareketinin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin derinlemesine işlenmesi, gıda güvenliğinin ve nüfusun yeterli güvenliğinin sağlanması. .

Büyük ölçekli yaratıcı ve güzelleştirme çalışmalarının ülkenin tüm bölgelerinde uygulanması, kaliteli kamu hizmetleri sağlayacak, özellikle uzak kırsal alanlarda ülkenin şehir ve ilçelerinin kapsamlı bir şekilde gelişmesini sağlayacak, yaşam ve çalışma koşullarını kökten iyileştirecektir. nüfus.

Sosyo-ekonomik konulara ek olarak, Sh.M.

Eşsiz bir özyönetim kurumu olan mahalla’nın prestijini ve prestijini daha da artırmak ve ulusal ve manevi değerleri koruyarak diğer kamu kuruluşlarının demokratik reformlara geniş katılımı yoluyla toplumdaki konumlarını güçlendirmek.

Ayrıca, ekonomik ve sosyal görevlerin yerine getirilmesi, yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, uluslararası finans kuruluşları ile kapsamlı işbirliğini güçlendirerek ülkemizin ulusal çıkarlarına ve ekonomik kalkınmasına doğrudan katkıda bulunur.

8 Eylül 2016 tarihinde, Özbekistan Cumhuriyeti Âli Meclisi Yasama Meclisi ve Senatosunun ortak toplantısında, Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Vekili Ş.M. Mirziyoyev, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vekili olarak atanmıştır. .

Girişimciler ve İşadamları Hareketi – Özbekistan Liberal Demokrat Partisi VIII. Kongresi 19 Ekim’de Taşkent’te yapıldı. Partinin siyasi konsey üyesi Shavkat Miromonovich Mirziyoyev’in adaylığının onaylanmasına karar verildi. 4 Aralık 2016 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından oyların %88,61’ini alarak Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildi. 14 Aralık 2016’da resmen göreve başladı.

Sh.M.Mirziyoev evli, iki kızı, bir oğlu ve altı torunu var. Arkadaşı Z.M. Mirziyoeva, mesleği bir mühendis-ekonomisttir.

Devlet ve idari kurumlarda uzun yıllar verimli çalışmaları, ülkemizin ve insanımızın refahına katkılarından dolayı Emek ve Kurban Nişanı’na layık görüldü.

Шавкат Мирзиёев

Özbek anayasasına göre bir kişi sadece iki dönem için cumhurbaşkanı seçilebilir.

Shavkat Mirziyoyev’in Pazar günkü seçimlerdeki zaferi, nispeten merkezi bir siyasi sistemi korurken, onun bir ölçüde başarılı reform politikalarını derinleştirecek ve Özbekistan’ı dış dünyaya, dış ticarete ve yatırıma açacaktır.

Bazı uzmanlara göre, küresel koronavirüs pandemisinin Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in ekonomik reformların başarısı ve hızı üzerinde çok az etkisi oldu.

Pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Mirziyoyev, beş yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde tanınmış bir bölgesel ve uluslararası dış politika izlediği geniş çapta kabul edildi.

Özbekistan, Orta Asya’daki tüm komşularının yanı sıra dünyanın önde gelen küresel güçleri olan Batı, Rusya ve Çin ile olan bağlarını hem geliştiren hem de güçlendiren çok kutuplu ve dengeli bir dış politika izlemeyi başarmıştır.

Bazı analistler, Shavkat Mirziyoyev’in cumhurbaşkanlığının son yıllarında Özbekistan’ın normale döneceğini tahmin ediyor.

Ancak önceki seçim sonuçları, yeniden seçildiğini ve görevdeki Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın son beş yılda izlediği yoldan asla geri dönmeyeceğini defalarca dile getirdiğini gösteriyor.

https://www.bbc.com/uzbek/uzbekistan-59037275

Alakalı yazılar

Yorum yazın