Kırgızistan: Tanınmış Özbek İmam Kırgız Müslüman Haberlerini Yayınladı (video)

Oş’un Karasuv ilçesindeki Al-Sarahsi camisinin eski imamı Rashod Qori Kamolov serbest bırakıldı.

Kamolov’un avukatı Husanboy Soliev’e göre müvekkili şartlı tahliye ile serbest bırakıldı.

YouTube Yayını, 1

Video yakalama,Uyarı: Üçüncü kaynak materyal reklam içerebilir

YouTube gönderisinin sonu, 1

“Rashod Kamolov 27 Ağustos öğleden sonra serbest bırakıldı. 2015’te 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının üçte ikisini çektiyse erken tahliye için mahkemeye başvurabilir. Biz de bu fırsatı değerlendirdik. “O özgür ve şartlı tahliyede” dedi.

Karasuv’daki büyük As-Sarahsi camisinin imamı Rashod Qori Kamolov, Şubat 2015’te tutuklandı.

7 Ekim’de Oş’taki Karasuv Bölge Mahkemesi İmam Rashod Qori Kamolov’u “dini nefreti kışkırtmak” ve “aşırılıkçı materyalleri bulundurmak ve dağıtmak” suçlamasıyla beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

25 Kasım’da Oş Bölge Mahkemesi, avukatlarının itirazlarını dinledikten sonra Rashod Qori Kamolov’un hapis cezasını 10 yıl uzattı.

Daha sonra Yüksek Mahkeme, Oş Bölge Mahkemesinin kararını onadı.

Rashod Qori Kamolov, Ağustos 2006’dan bu yana Karasuv’daki Al-Sarahsi Camii’nin imamı.

BBC, üç gün önce cezaevinden serbest bırakılan ve şu anda ailesiyle birlikte Karasuv’daki evinde yaşayan Rashod Kamolov ile görüştü.

“Hala suçumu kabul etmiyorum”

S: Gece gündüz hapishaneden serbest bırakıldınız. Şimdi nasılsın?

Rashod Qori Kamolov: Hamd Allah’a mahsustur. Allahü teâlânın lütfu ve Müslüman dostlarımızın, annelerimizin, hocalarımızın dualarının lütfuyla, Allahü teâlâ bizleri bu beladan kurtardı. Allah’a hamd olsun. Kelimelerle ifade edilmesi zor bir duygudur. Her şey bitti. Bir büzme ipi ile sarılmış bir çuval gibi görünüyor. Hapis, hem esarete hem de duruma uygun bir imtihandır. Allah سبحانه وتعالى Hz. Yusuf’u benzer bir imtihanla imtihan etmiştir. Beni imtihan eden Rabbime hamd olsun. Rabbim razı. Allah’a hamd olsun. Biz mutluyuz. Hepsi geride kaldı.

S: Hangi şartlarla serbest bırakıldınız?

Rashod-kori Kamolov: Kırgız yasalarına göre suçlar birkaç türe ayrılabilir. Hafif, orta ve ciddi bir suçtur. Buna şartlı tahliye denir. Cezamın bitmesine sekiz ay daha var. Ancak mahkeme, cezasının geri kalanını şartlı tahliyeyle ailesiyle birlikte çekebilmesi için hapishaneden serbest bıraktı. Mahkeme, cezaevindeki davranışlarımızı, personelle olan ilişkimizi ve bana kazandırdıkları özellikleri dikkate alarak lehimize karar verdi.

S: Gelecek planlarınız neler ? Ne yapmak istiyorsun?

Rashod Qori Kamolov: Bir Müslümanın planı, Yüce Allah’ın kulu olmaktır. Allah’ın dinini yaşayarak ve bildiklerimizi bilmeyenlere öğreterek bir annemiz var, bu anneye hizmet ediyoruz, çocuklarımızın yetiştirilmesiyle uğraşıyoruz, arkadaşlarımıza ihtiyacımız var, onlarla konuşuyoruz. Cenab-ı Allah kaderimize ne yazmışsa biz de dinimize gelirsek, Rabbimiz’in rızasını istersek biz de ömrümüze devam edeceğiz inşaAllah.

S: “Dini nefreti kışkırtmak” ve “aşırılık yanlısı materyal bulundurmak ve dağıtmak” da dahil olmak üzere bir dizi suçtan hapis cezasını çekiyorsun. Duruşmadan önce, hakkınızda bir takım başka iddialarda bulunuldu. Ama hiçbir suçlamayı kabul etmedin. Altı buçuk yıl geçti. Hem devlet başkanları hem de yönetim değişti. Dava açıp hakkındaki suçlamalardan beraat mı edeceksiniz?

Rashod Qori Kamolov:Bu suçlamalara başta katılmadık, bundan sonra da katılmayacağız. Her şeyden önce asıl amacım Allah nezdinde aklanmak. Aksi takdirde dünyada, Müslümanlar arasında ve toplumda bir suçlu olmak istemem. Çünkü biz suçlu değiliz. Allah’a hamd olsun. O dönemdeki yetkililerin kararlarının bazı yanlış anlaşılmalarla alındığı iyi bilinmektedir. Kağıt üzerinde farklı olsa da bunu herkes biliyor. Muayene yapaydı. Söylediklerimizin dinimize ve Resûlullah’ın sünnetine uygun olduğu açıktır. Rahmetli ilahiyatçı Çubak Hacı da benim hakkımda yazılı açıklama yaptı. Mevcut hükümetin davamı doğru değerlendireceğini ve öncekilerin hatalarını tekrar etmeyeceğini düşünüyorum. Bunun nedeni, halkın yeni hükümet için büyük umutları olmasıdır. Adaletin galip geleceğini umuyor. Ben de üzerimdeki siyah noktanın kaldırılmasını ve meşrulaştırılmasını istiyorum. Asıl gayemiz Allah katında temiz olmaktır. Bütün ümmetin iyi bir insan olmadığını söylemem benim için yeterlidir, fakat ben Allah’ın razı olduğu bir kul olduğumu söylemem yeterlidir. Bence bu her inanan için yeterlidir.

S: Altı buçuk yıldır hapistesiniz. Lütfen anlatın, o büyük köpeklerin hikayesi nedir ….. Hangi koşullarda oturdunuz?

Rashod Qori Kamolov:İnsani açıdan zor bir durum. Kapalı bir odada kamera sistemi. Güneşin altında bir buçuk saat sürüyor ve geri kalan zaman sadece odadaydık. Allahü teâlâya hamd olsun. Şahsen Allah’a hamd ediyorum, kalbimi rahatlattı ve Elhamdülillah o günler geride kaldı. Ama insani açıdan o günleri hatırlamak istemiyorum elbette ve düşmanıma o günü yaşatmam. Zulüm herkese yeter. İşin acısı sadece ben değil, annem, ailem, çocuklarım da gittikten sonra annelerin, büyüklerin, dostların ve daha nicelerinin tacize uğradığını duyuyorum. Ne yazık ki bu insanlar acı çektiklerinin farkında değiller. Yazık ki birçok insan bu acıyı paylaşıyor ve onların incindiğini görüyor ama onları incitenler bunu hissetmiyor. en kötüsü. Çünkü bu dünyada üzgün ve üzgün olduğun için ağlamaya değmez. Yalnız Cenâb-ı Hak için akıttığı gözyaşlarının hatalarının, suçlarının ve aşırılıklarının sonuçlarını hayal bile edemezsin. Birçok ümmete zulmettiler. Allah onlara yol göstersin. Ve eğer hidayeti hak etmiyorsa, o zaman yeteri kadar olsun.

Soru: Hapishanede işkence gördünüz mü veya baskı gördünüz mü?

Rashod Qori Kamolov: 27. ve 47. koloniler olmak üzere iki koloniyi ziyaret ettim . Oradaki yetkililer bizim bilim insanı olduğumuzu biliyorlardı, bize saygı duyuyorlardı ve hatta sizi hissediyorlardı. Ben de onlara saygı ve hürmetle davrandım. Bu yüzden kişisel belgelerimde çok fazla iltifat var. İnsani muamelemiz iyi gitti Elhamdülillah.

S: Sizce tutuklanmanızın nedeni neydi?

Rashod Qori Kamolov: Tutuklandığımda biliyordum ve şimdi biliyorum. Ancak bunun sadece olumsuz bir etkisi olacağından ve davaya doğrudan dahil olan insanları ve sadece kendimi değil, başkalarını da olumsuz etkileyeceğinden korkuyorum. Bu nedenle bu konunun detaylarını açıklamamayı doğru buluyorum.

S: Duruşmalardan biriyle yaptığınız röportajda, “Kırgız yetkililerle hiçbir sorunumuz olmadığı için Özbek özel servisleri tutuklu kalmamda rol oynayabilir” dediniz.

Rashod Qori Kamolov: O zamanın sözü buydu. Şimdi hükümet, komşu devletin gücünü değiştirdi. Oradaki reformları görmek sevindirici. Daha iyisi için attığımız adımlara baktığımızda, daha da iyi olacağını umuyoruz. Ve bu o zamanın sözüydü ki, kötü niyetli kimseler tarafından kullanılmasın. Bugün Kırgızistan’da ve komşu ülkede durum tamamen değişti. Bu nedenle, sadece en iyisini umuyoruz. Dinimizdeki dostluk ilişkileri ve reformları, insan hakları alanındaki reformları görmekten memnuniyet duyuyoruz. Rabbime dua ediyoruz. Alkışlıyoruz ve daha iyi olmasını umuyoruz.

S: Yani 8 ay daha ev hapsinde mi kalacaksın?

Rashod Qori Kamolov: Ev hapsinde değil. Kırgızistan içinde seyahat etme hakkım var ve izinle yurtdışına seyahat etme yasal hakkım var. Ama şimdilik iyiyim Elhamdülillah. Akrabalarımın önündeyim ve kesinlikle mutluyum.

https://www.bbc.com/uzbek/central-asia-58382602

Alakalı yazılar

Yorum yazın