Özbekistan’da inanç turizmi

Özbekistan’da Türk-İslâm medeniyetine ait çok sayıda tarihî eser bulunuyor.

İnanç turizmi bakımından ciddi potansiyele sahip olan Özbekistan’ın başkenti Taşkent’in yanı sıra Semerkant ve Buhara’daki İslam eserleri adeta yıllara meydan okuyor. Burada, Tanrı Dağlarından Hira Dağına süren yolculuğun ruhunu hissetmek mümkün. Özbekistan’da İmam Buhari, İmam Tirmizi, İmam Maturidi, M. Bahauddin Şah-ı Nakşibendi, Ubeydullah Ahrar, Abdulhalik Güncdüvanı, Arif-i Rivgeri, Ali Ramitani, Emir Külal, Mahmud Fagnevi’nin manevi atmosferi de hissediliyor.

Türk-İslam uygarlığının önemli merkezlerinden Özbekistan’da son dönemde inanç turizminin geliştirilmesi için önemli adımlar atıldı.

İslam uygarlığı ve ilmine önemli katkı sağlayan büyük ulema ve din alimlerinin bu topraklarda yaşamış olması, Semerkant, Buhara, Hive gibi tarihi şehirler, tarihi medrese ve camiler Müslüman seyyahlar için önemli. Bunlar arasında İmam Maturidi Türbesi ve İmam Buhari Külliyesi Semerkent’taki en önemli inanç turizmi merkezi.

Eskiden  “Kubbetül-İslam” olarak anılan Buhara ise İslam aleminde Yedi Mürşid veya Yedi Büyük olarak adlandırılan önemli isimlerin şehridir. Bu isimler şöyle: Abdulhalik Güncdüvanı, Arif-i Rivgeri, Mahmud Fagnevi, Ali Ramitani, Muhammed Baba  Semmasi, Emir Külal ve Hazret Bahauddin Nakişbend. Bunun dışında, Surhanderya’daki Muhammed Zahid Buhari va Alaüddin Attar türbesi, Kaşkaderya’daki Muhammed Derviş ve Muhammed İmganaki’nin türbesi inanç turizmi bakımından önemli yere sahip.

https://www.trtavaz.com.tr

Alakalı yazılar

Yorum yazın