Moskova’daki Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin çitine “Kuzey Kazakistan – Rusya toprakları” pankartı asıldı

Almatı. 13 Aralık. KazTAG – Rus baskısı “OVD-Info” ‘ya göre, Moskova’daki Kazakistan Büyükelçiliği’nin çitine “Kuzey Kazakistan – Rusya arazisi” pankartı yerleştirildi .

Moskova’da, Kazakistan Büyükelçiliği yakınlarında yapılan eylem nedeniyle Patriot hareketinin Anton adlı bir üyesi gözaltına alındı. Anton’un yoldaşları bunu OVD-Info hukuk botuna bildirdi. Yoldaşlara göre, polis Anton’u elçilik yönüne götürdü. Temasa geçmiyor. Ankete katılanlar, büyükelçiliğin parmaklıklarında görünen “Kuzey Kazakistan – Rusya toprakları” pankartını tutuklama nedeni olarak görüyorlar. “

Olay, 11 Aralık’ta, Rusya Federasyonu Devlet Duması eğitim ve bilim komitesi başkanı ve Büyük Oyun programının sunucusu Vyacheslav Nikonov’un Rusya’nın sözde bölgeyi Kazakistan’a bağışladığını duyurmasının ertesi günü meydana geldi.

Rusça baskısı, Kazak büyükelçiliğinde tutuklu bulunan kişinin daha sonra serbest bırakıldığını açıklıyor.

Not ayrıca, bir gün önce – 10 Aralık’ta – Kazak büyükelçiliğinde başka bir eylemin gerçekleştiğini de belirtiyor – eylemciler kendilerini bir Kazak diplomatik kurumunun çitine kelepçelediler.

MIA KazTAG’ın yayın kurulu, Kazakistan Dışişleri Bakanlığından resmi bir yorum talep etti.

Devlet Duması milletvekili Vyacheslav Nikonov’un Rus televizyon kanalının yayınında daha önce ” Kazakistan yoktu , kuzey Kazakistan’da hiç yerleşim yoktu ” dediğini hatırlatacağız .

“Onlar vardı ama çok daha güneyde. Ve aslında, Kazakistan toprakları Rusya ve Sovyetler Birliği’nden büyük bir armağan, ”dedi Nikonov federal televizyonda.

12 Aralık’ta Kazakistan Dışişleri Bakanlığı,   bir Devlet Duması milletvekilinin açıklamasıyla ilgili olarak Rus diplomata bir not verdi . Daha sonra Nikonov , “Kazak SSC’nin sınırları belirlenirken Kazakistan’ın çıkarlarının tam olarak gözetildiğini ” söyledi ve “Kazakistan’ın kardeş halkına karşı en sıcak duyguları” dile getirdi. Kazakistan Parlamentosu Senatosu Uluslararası İlişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Muhtar Kul-Mukhammed, Nikonov’un açıklamasına yorum yaparak, Devlet Duma milletvekilinin sözlerinin ” siyasi sorumsuzluk ve hakaret ” olduğunu kaydetti.

https://kaztag.info/ru/news/banner-severnyy-kazakhstan-russkaya-zemlya-razmestili-na-zabore-posolstva-rk-v-moskve

Alakalı yazılar

Yorum yazın