1 Nisan’dan itibaren Taşkent’te, gayrimenkul almak için oturma izni gerekmeyecek

Sovyetler döneminden kalma uygulama propiska Taşkent’te kaldırılıyor. Artık mülk satınalmak için oturum izni gerekmeyecek

Özbekistan‘ın başkenti Taşkent‘te, 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren, Taşkent’te oturum izni olmayanların gayrimenkul satın almasına izin verildi.

Bu prosedür, 2 Mart’ta Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanan 2020 Devlet Programı tarafından sağlanmaktadır.

UzA tarafından yayınlanan bir belgede belirtildiği gibi , “genel halkın istekleri ve uluslararası uzman topluluğunun önerileri dikkate alınarak”, 1 Nisan 2020’den itibaren ülkede gayrimenkul satın alırken Taşkent’te kalıcı bir oturma izninin gerekli olmadığı bir prosedür uygulanıyor. 

Şimdiye kadar, Özbekistan’da yerleşik olmayan vatandaşların Taşkent’teki yeni binalarda en az 2500 MPZP (yaklaşık 60 bin ABD Doları) maliyetle konut satın alabiliyordu. Ayrıca, sözleşmenin tutarının yüzde 5’ini noterde işlem yapılırken devlete vergi olarak ödemek zorundaydı.

Taşkent’teki tescil enstitüsü, devletin ikamet yerini, vatandaşların yerini ve faaliyetlerini, yerinden edilmesini tamamen kontrol etmeye çalıştığı Sovyet sisteminin bir mirası olarak uluslararası toplumdan eleştiri konusu olmuştur.
Mirziyoyev, bu yılın Ocak ayı sonunda, meclise propiska* sisteminde 1 Nisan 2020’ye kadar reform yapma talimatı verdi. “.. Vatandaşlarımızın ayaklarını prangalarda tuttuk ve 30 yıldır bu sorunu çözmedik, doğru. [Propiska sisteminin reformu] adalettir. İnsanların cumhuriyetin herhangi bir şehrinde oturma izni alabilmeleri ve istedikleri yerde çalışabilmeleri için yasal bir temel oluşturmazsak, bu soru kelimelerle çözülemez ”dedi.

Dipnot: Sovyetler Birliği döneminde, ülke içi nüfus hareketini kayıt altında bulundurmak, (ve daha çok) kontrol etmek, yönlendirmek için geliştirdiği yurtiçi pasaport sistemine verilen isim. Özbekistan vatandaşı olan herkesin bir yurt içi pasaportu vardır ve orda nerede ikamet ettiği yazar. İkamet ettiğiniz yerden başka bir şehire yerleşmek izine tabidir.

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın